2007 р. Археологи підтвердили теорію про фахверкову забудову Львова

Дата: 11.10.2007

«Пруське мурування» мало місце і в кам’яному Львові, – це підтвердили археологічні дослідження дерев’яних фрагментів стін двох будівель, знайдених про реконструкції дорожнього покриття на пл. Галицькій у Львові, – про це сьогодні, 11 жовтня, повідомив кореспондент ЗІКу.

Несподівані знахідки поставили перед археологами непросте питання: яким періодом датувати пам’ятки, а перед владою міста – як вчинити із знахідками далі: експонувати чи консервувати.

Президент благодійного фонду «Збереження історико-архітектурної спадщини» Андрій Салюк, попри те, що завжди реально виступав за музеїфікацію, у даному випадку розуміє, що місце не надто надається до експонування підземних стін.

«Це занадто жвава ділянка дороги. Тому знахідку бажано правильно законсервувати. Але перед тим зробити максимально докладні дослідження, щоб з’ясувати: коли і що тут було збудовано. Датування стане можливим тільки тоді, коли археологи дійдуть до рівня основи, й буде віднайдений супутній матеріал на момент будівництва.

Зараз ми лише бачимо, що там є дві споруди фахверкової забудови, або так званий пруський мур. І ми знаємо, що він у Львові був. Але зараз випала щаслива нагода зафіксувати це. Далі варто порівняти забудову з іншими відомими системами мурування пруського муру: чи вона ідентична до інших, чи, можливо, відрізняється. Це дуже цінна знахідка, яка розширює наше уявлення про Львів, як не тільки кам’яне місто, бо дерев’яна архітектура не менш цікава.

Джерело: «Західна iнформаційна корпорація»