Церква Благовіщення (№ 31)

Церква Благовіщення (вул.Городоцька) існувала до 1784 р. За іншими даними, вона зруйнована в 1802 р. На її місці споруджено будинок по вул.Городоцькій, 31.

Братство при ній засновано в 1542 р. [Першодрукар Іван Федоров та його послідовники на Україні (16 – 1 пол.17 ст.): збірник документів. – К.: Наукова думка, 1975 р., док. 47, с. 80]

Львівський маляр Гавриїл, братчик Благовіщенської церкви, згадується в 1594 р. [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 122].

Львівський маляр Семіон, парафіянин Благовіщенської церкви, згадується в 1601 р. [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 161; Акты ЮЗР, т. 11, с. 33].

Благовіщенський священик і протопоп Григорій Негребецький принагідно згаданий 22.06.1606 р. [Александрович В. Берестейський маляр зі Львова Іван Новосельський. – Пам’ятки України, 2002 р., № 3-4, с. 159]

Перша згадка походить від 1453 року. Стояла на міському православному цвинтарі. З 1542 р. існувало братство, затверджене першим у місті єпископом Макарієм Тучапським, на 1609 р. діяла школа і шпиталь. Мала один бічний вівтар. Закрита у 1784 р., розібрана 1802 р. Розташовувалась недалеко перетину вулиці Менцинського з вул. Городоцькою. З церквою пов’язана легенда про нещасливе кохання українки Пелагії та італійця Мікеліні.