2010 р. Кримінальну справу втретє намагаються закрити

Дата: 26.02.2010. Кримінальну справу щодо руйнування будинку Ярославенка у Львові втретє намагаються закрити

Кримінальна справа щодо руйнування будинку композитора Ярославенка, яке відбулося під прикриттям міської влади та правоохоронних органів, може бути вкотре закрита. Про це ЗІК повідомила прес-служба Громадського форуму Львова. Міліція призначила вести кримінальну справу щодо варварського руйнування будинку композитора Ярослава Ярославенка слідчому Р. Сиймовському, який уже двічі закривав цю справу.

Слідство іде уже добре протореним шляхом: замість того, аби довести, що пам’ятку історії і мистецтва не можна безкарно руйнувати навіть синам екс-високопоставлених осіб, слідчий, як стало відомо Форуму із власних джерел, знову шукає докази, які б свідчили про непричетність власника будинку Ярославенка Ростислава Мельника.

Батько Ростислава Мельника стверджує, що у разі, коли слідство з’ясує провину фірми, то відповідати мусить не тільки його син, а й інші співзасновники.

«Син у мене дорослий. Самостійний. Я не пхаюся до його бізнесу. Не працюю з ним. В сина є партнери, бізнес-партнери, які працюють у цій темі. То хай вони відповідають. І хай юридичні, правові органи відповідають. Нехай юристи дають цьому оцінку. Є порушення чи нема порушення. Якщо є, то значить, треба виправляти, і нехай вони визначають, у який спосіб, а не я. Я ще раз говорю: не потрібно пхати мене в сім’ю.

Це наші стосунки, і тут коментарів немає. Є у нього фірма. Крім сина, є партнер якийсь. Він один із співзасновників. То нехай відповідають, якщо ця відповідальність там є. Бо ми галасу багато робимо, а вже скільки часу минуло, і пройшли судові справи всі, і так дальше… А толку від того нема!», – сказав у коментарі ЗІКу Леонід Мельник.

Довідка. Правоохоронні органи Львівської області під тиском громадськості втретє відкрили кримінальну справу щодо руйнування будинку Ярославенка. Міліція взяла до уваги нові свідчення, зібрані Громадським форумом Львова і подані прокурору Львівської області та в Генеральну прокуратуру України. Форум також звернувся в Український національний комітет ICOMOS з проханням втрутитися до справи відновлення зруйнованої пам’ятки і прискорити відбудову будинку композитора Я. Ярославенка.

Попри відверте нехтування правоохоронцями свідчень очевидців, Форум продовжив здійснювати роботу, яку мала б виконувати міліція під час досудового слідства: знайшов нові свідчення і скерував їх в прокуратуру Львівської області.

Досі саме завдяки слідчому Сиймовському гучну кримінальну справу закривали, посилаючись на нібито незнання власником будинку охоронного статусу будинку та недостатність доказів. Тоді справу закрили – незважаючи на те, що Форум зібрав свідчення очевидців, що пам’ятна таблична до моменту купівлі-продажу дійсно була на стіні будинку.

Будинок № 30 на вул. Ярославенка, в якому до 1958 року проживав автор музики до гімнів «Сокола» і «Пласту» Ярослав Ярославенко, зачислили до переліку пам’яток історії та мистецтв Львівської області згідно з рішенням Львівської обласної ради від 02.11.1982 р. № 506.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»