2007 р. Антени на вежі Корнякта у Львові не належать компанії “МТС-Україна”

Дата: 27.08.2007

Сьогодні, 27 серпня, компанія МТС-Україна надіслала офіційний коментар щодо ситуації з встановленням устаткування компанії у Львові на історичній пам’ятці 16 століття вежі Корнякта.

Текст повідомлення подаємо у повному обсязі:

«Плануючи розвиток радіомережі, мобільні оператори, як правило, звертаються за послугами до будівельних компаній, які за замовленням операторів здійснюють пошук місць для установки антен і забезпечують всі необхідні документи і дозволи.

Розширюючи мережу, компанія МТС-Україна прагне будувати конструктивний діалог з місцевою владою, а також з представниками громадськості і враховувати побажання по вибору оптимальних місць для установки антен.

У випадку з встановленням устаткування на вежі Корнякта в Львові, крім стандартного пакету всіх дозвільних документів, компанія розробила спеціальний проект встановлення устаткування, при якому не було б видно антен, і устаткування поставили б найделікатнішим способом, щоб не завдати збитку історичній будівлі. Проект був схвалений і злагоджений з настоятелем храму, а також з управлінням охорони історичної спадщини Львівської міської ради.

Як тільки компанія дізналася про заперечення представників релігійної громадськості, ми зразу ж припинили роботи і розпочали діалог з прихожанами щодо пошуку альтернативних варіантів установки антени. Представник МТС-Україна в Львові зустрічався із старостою релігійної общини Корнилом Могиляком. В результаті були досягнуті угоди про оптимальний той, що розташовує устаткування.

На сьогоднішній день на вежі Корнякта компанія встановила тільки контейнер для устаткування. Нічого іншого на цьому майданчику немає. Компанія МТС-Україна не вела ніяких робіт, які завдали б збитку історичній будівлі.

Антени, які знаходяться на цьому майданчику, належать іншому оператору мобільного зв’язку. Коли і як вони були встановлені і чи існують відповідні дозволи на їх установку – питання, які необхідно задавати власнику антен».

Довідка ЗІКу

Памятка архітектура – вежа Корнякта у Львові під загрозою. На дзвіниці вежі, що є частиною ансамблю Святоуспенської церкви (вул. Руська 5), фірма МТС (UMC) та торгова марка «Евант» вирішили встановити антени мобільного зв’язку. Фірма проводить роботи на підставі дозвільного листа, виданого від 9 серпня 2007 року управлінням охорони історичного середовища Львівської міськради. Про це сьогодні, 23 серпня, кореспонденту ЗІКу розповів староста Святоуспенської церкви Корнило Могиляк.

За словами Корнила Могиляка, за декілька днів, починаючи від 17 серпня, МТС вже встановили 8 антен стільникового зв’язку та змонтували у приміщенні вежі Корнякта величезну комутаторну шафу.

«Аби встановити цю шафу, вони розвалили вікна бійниці. На вежі, де дерев’яна конструкція ще 17 ст, вони проводили зварювальну роботу, розвалили віконниці та два перекриття», – розповів Корнило Могиляк.

З його слів, звернувшись безпосередньо до начальника управління охорони історичного середовища Львівської міськрад, Ліля Онищенко відповіла, що не підписувала жодного дозвільного листа і нічого про це не знає.

Позиція старости Святоуспенської церкви Корнила Могиляка та громади церкви однозначна: демонтувати та прибрати встановлені пристрої.

Джерело: «Західна iнформаційна корпорація»