2007 р. У Львові демонтовують антени на вежі Корнякта

Дата: 29.08.2007

Вчора, на Успіння Пресвятої Богородиці, у Львові демонтували вісім базових станцій (очевидно, антен, – РІСУ.) мобільного зв’язку, які належать компанії МТС і були встановлені на вежі Корнякта Свято-Успенського храму УАПЦ у центрі міста. Як повідомив староста громади Корнилій Могиляк, антени встановили на вежі 17 серпня. Про це інформує видання «КомерсантЪ».

За словами старости громади, під час встановлення комутатора всередині вежі були «зруйновані вікна та бійниці вежі». Він зазначив: «Щоб перешкодити руйнуванню пам’ятки архітектури, ми звернулися в Управління охорони історичного середовища міської ради з проханням припинити установку антен».

Голова Управління охорони історичного середовища міської ради Лілія Онищенко розповіла, що компанія МТС узгодила з Львівською міською радою спеціальний проект щодо встановлення антен на вежі Корнякта, «але, оскільки релігійна спільнота виступила проти, було прийнято рішення демонтувати їх».

Водночас у львівському офісі МТС 28 серпня зазначили, що, відповідно до проекту, антен на вежі «не було помітно» і шкоди пам’ятці архітектури вони не завдавали. У компанії зазначили: «Проект затвердили міська рада та настоятель храму. Як тільки виникли протести зі сторони релігійної спільноти, роботи призупинили. На вежі Корнякта встановили лише контейнер комутатора, і компанія не нанесла шкоди приміщенню. Самі ж антени належать іншому оператору».

За інформацією видання «КомерсантЪ», усі представлені у Львові мобільні оператори заявили, що не встановлювали на вежі свої станції.

Обстеженням, проведеним РІСУ на місці події, встановлено, що станом на 15.00 год. 29 серпня у вікнах 6-го поверху вежі поряд зі дзвонами далі знаходились шість антен, прикручених до віконних пройм, на 7-му поверсі – контейнер розмірами 3,6 х 3,6 х 2,5 м (займає 30% площі поверху). Каркас контейнера зварено зі стальних труб і швелерів, опертих на виїмки у стінах.

Пошкодження кам’яної і цегляної кладки на вигляд не дуже значні, тривогу викликає значна вага контейнера, наразі порожнього. Над контейнером розібрано дерев’яну підлогу 8-го поверху, довкола – незмонтовані деталі і сміття. На балконі прикручено балку, за допомогою якої тросами ззовні підіймали частини обладнання. Як свідчить виявлена у будівлі проектна документація, воно належить до базової станції ЗАТ “УМЗ” (UMC, нині МТС).

Джерело: РІСУ