2007 р. МТС руйнує сакральну перлину Львова

Дата: 23.08.2007

Пам’ятка архітектури – вежа Корнякта у Львові під загрозою руйнації. На дзвіниці вежі, що є частиною ансамблю Святоуспенської церкви (вул. Руська 5), фірма МТС (UMC) та торгова марка «Евант» вирішили встановити антени мобільного зв’язку.

Дозвіл на це 9 серпня 2007 року надало Управління охорони історичного середовища Львівської міськради. „Неначе влада подуріла, львів’яни наче поніміли”, – так характеризує цю подію Західна інформаційна корпорація.

За словами Корнила Могиляка, старости громади УАПЦ, за декілька днів, починаючи від 17 серпня, МТС вже встановили 8 антен стільникового зв’язку та змонтували у приміщенні вежі Корнякта величезну комутаторну шафу.

„Аби встановити цю шафу, вони розвалили вікна бійниці. На вежі, де дерев’яна конструкція ще ХVІІ ст., вони проводили зварювальну роботу, розвалили віконниці та два перекриття”, – розповів Корнило Могиляк.

З його слів, звернувшись безпосередньо до начальника управління охорони історичного середовища Львівської міськрад, Ліля Онищенко відповіла, що не підписувала жодного дозвільного листа і нічого про це не знає.

Позиція православної громади однозначна: демонтувати та прибрати встановлені пристрої.

Довідка РІСУ

Святоуспенська церква і її вежа є одним зі символів Львова. Вежу перебудували у ХVІ ст. за кошти грецького купця Костянтина Корнякта, на честь якого її і названо. З ХVІ ст. церквою опікується братство, яке понад чотириста років тому отримало статус ставропігії, а нині є оплотом мирянського руху в УАПЦ.

Джерело: РІСУ