Портрет Я.Соліковського. Поч. 17 ст.

Існує припущення, з яким можна погодитись, що портрет католицького архієпіскопа Яна Соликівського (початок XVII ст., Львівський історичний музей) виконав французький живописець Ян Галюс [таку атрибуцію запропонував старший науковий співробітник Львівської картинної галереї В. Овсійчук], який декілька років працював у Львові і був членом малярського цеху. Цей твір має багато спільного з іншими львівськими портретами. Тулуб тут трактований як площина, що майже зовсім зливається з темним тлом. Виділяються світлими плямами лише об’ємно вирішені обличчя та кисті рук. Але разом з тим цей твір відрізняється від ряду інших складнішою психологічною розробкою образу, прийомами трактування обличчя та виразністю малюнка рук. В обличчі, наприклад, читається і настороженість, і разом з тим напружена робота думки, в якій ніби відчувається складне мереживо підступних задумів та рішень.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 310.