2009 р. Кайлом по декору

Ірина Гищук

Дата: 09.03.2009

Працівники ЛКП знов оббивали ліпнину на пам’ятці архітектури у центрі Львова. Цього разу жертвою комунальників став австрійський будинок № 26 на проспекті Шевченка 1898 року побудови (охоронний номер 412). Двоє осіб вчора по обіді молотками буквально вивалювали величезні шматки декору над вікнами останнього поверху. Причому усе це відбувалося майже над головами перехожих, адже територію не було навіть належно огороджено, і люди чимшвидше намагалися минути небезпечну ділянку під стрілою крана.

Проте, як не дивно, власне безпекою перехожих ЛКП “Княже місто”, яке відповідає за цю територію, і пояснило “Пошті” свої дії. “Ми оббивали штукатурку, яка загрожує людям, там, де вона може впасти на голови, – сказала “Пошті” майстер дільниці, яка чомусь не захотіла себе назвати.

– Це не архітектурна форма, а лише штукатурка, а поки ми будемо дозволи брати – воно комусь на голову впаде”. “Дозвіл потрібен на будівельні роботи на пам’ятці архітектури, а на зняття ліпнини не потрібно”, – під кінець розмови, вочевидь, сама заплутавшись, що ж саме оббивали комунальники, сказала майстер. Та журналісти “Пошти” з вікон редакції на власні очі бачили, як саме шматки декору, а не штукатурки оббивали, а пізніше скидали із “кошика” крана на хідник комунальники.

На світлині також чудово видно надто великі, як на штукатурку, уламки. Нагадаємо, що ліпниною є все, що має художній вираз, зокрема карнизи, розетки тощо. На жаль, руйнування пам’яток не є поодиноким. Комунальники вже оббили елементи декору на пл. Ринок, 23, та на кількох будинках вулиці Краківській. Замість реставрувати архітектурні пам’ятки, влада міста воліє знімати з себе відповідальність, виправдовуючи своє варварське ставлення до історичної спадщини безпекою людей.

“Ліпнина, яку грубо збивають працівники ЛКП, розбивається, після чого її неможливо відновити. На жаль, це повторюється постійно, незважаючи на наші постійні роз’яснення, що так робити не можна. Ймовірно, цього разу ми напишемо попередження працівникам ЛКП і ще раз роз’яснимо, що такі дії недопустимі. Можливо, звертатимемося в Галицьку районну адміністрацію, щоб розібралися з працівниками цього ЛКП”, – сказала “Пошті” Лілія Онищенко, начальник управління охорони історичного середовища ЛМР.

Безумовно, безпека громадян – це першочергово. “Однак коли в людини хвора рука, то її лікують, а не відразу ампутують”, – сказав Андрій Салюк, президент благодійного фонду “Збереження історико-архітектурної спадщини Львова”.

Джерело: “Суботня пошта”