Вітраж сходової клітки

Пр. Т.Шевченка, 28

1897-1898 pp., архіт. К.Ріхтман

Псевдовітраж, ансамблевий

Скло, травлення. 37: 135 см, фрагмент

Збереглися три сегменти верхнього ряду вітражного полотна. Кожен сегмент обрамлений матовою смугою і має симетричну композицію щодо вертикальної осі. Рисунок вітража, основними елементами якого є рослинні мотиви і завитки, розташовується частково вздовж верхнього краю полотна і займає значну половину нижньої частини вітража, залишаючи вільною тільки одну четверту площини. Починаючи з нижнього краю, великі завитки і листки підтримують витончений трилисник, над яким ще два малих завитки підтримують пальмету, від якої в боки відходять гнучкі гілки лавра. Завитками І листками декоровані також верхній край І нижні кути вітража, з’єднані між собою матовою смугою з завитком. Тло композиції біло-матове. Проміжки, що утворюються між завитками, заповнені вишуканою діагональною сіткою.

Література. Державний архів Львівської області, ф.2, оп.1, опр.66, арк.6, 7, 46, 57.

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с. 214.