Вітраж-ширма

Вітраж-ширма

Вул. Ш.Руставелі, 36

Класичний вітраж, репрезентативний

Свинцеве обрамлення, моліроване скло. 80: 90 см

Вітраж прямокутний, видовжений по горизонталі. Краї полотна оздоблені широкою каймою, орнамент якої нагадує негустий вінок – фіолетові та зелені кульки почергово змінюються смарагдовими листками, по кутах – пурпурові квітки, тло кайми – жовте. Середина вітражного полотна зібрана з прямокутних безбарвних модулів молірованого скла. У центрі – композиція з трьох квіток, червоної, темно-синьої, оранжевої, оточених листками.

Примітка. Вітраж оздоблює віконний отвір на останньому поверсі сходової клітки кам’яниці. Ширма-вітраж заслоняє вікно з помешкання на площадку сходової клітки.

Література. Державний архів Львівської області, ф. 2, оп. 2, спр. 3840, арк. 3, 17.

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с. 197.

Наступну групу кольорових засклень становлять вітражі, характерною рисою яких є використання декоративної орнаментальної кайми, що оперізує вікно по периметру. На прикладі трьох об’єктів маємо змогу прослідкувати еволюцію цього елемента вітражної оздоби, його вплив на створення пластичної структури вітражного полотна. Скляні кольорові мембрани, шо розділяють простір помешкань і простір сходової клітки будинку № 36 на вул. Ш.Руставелі (1911-1912 pp.) [Державний архів Львівської області, ф.2, оп.2, спр. 3840, арк. 3], є водночас декором інтер’єра квартири і сходової клітки. Всі вітражні вікна споруди мають однакову композиційну схему, утворену з широкої орнаментальної кайми та центрального зображення. Рисунок обрамлення впливає на характер і пластичну форму центральної групи елементів і нагадує відповідне обрамлення вітражних полотен у вікнах споруди Обласного суду. Однак там лінії орнаменту кайми прямі і суворо симетричні, у досліджуваному ж вітражі лінії гнучкі і пластичні, хоча симетрія теж збережена. У чотирьох кутах вітражного полотна розташовані квіти, мотив яких отримує розвиток у центральній композиції, утвореній квітами та листками. Насичена кольорова гама, на відміну від стриманих барв вікон Обласного суду, камерні розміри вітражного полотна, характер композиційного вирішення, барвиста декоративна кайма, шо оконтурює нейтральне тло з квітковою групою в центрі, – роблять вітраж схожим на вишивану скатертину, оскільки мотиви орнаменту вікна асоціюються з галицькими гаптами на жіночих камізельках і свитах кінця XIX століття [Державний музей етнографії та художнього промислу АН УРСР. – К.: Мистецтво, 1976. – Рис. 38.].

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с. 131 – 133.