2011 р. Мер Львова чекає від суду виваженого рішення щодо костелу єзуїтів

Дата: 31.03.2011

Мер Львова Андрій Садовий сподівається, що суд прийме виважене рішення у суперечці між Центром військового капеланства курії Львівської архиєпархії УГКЦ та Науковою бібліотекою імені Василя Стефаника за приміщення храму Св. Апостолів Петра і Павла на вул. Театральній,11. Про це мер заявив на сесії 31 березня.

Під час засідання до мера звернувся голова фракції ВО «Свобода» у міськраді Руслан Кошулинський, який повідомив, що курія Львівської архиєпархії УГКЦ за останні 6 місяців уже виготовила необхідну документацію на храм, зокрема, на його реставрацію і знайшла доброчинців, які будуть готові фінансувати реставраційні роботи.

«Нам прикро констатувати той факт, що через книги, які до цього часу у храмі (у приміщенні храму розташоване книгосховище бібліотеки Стефаника. – ZAXID.NET ) ми втрачаємо можливості отримати кошти на реставрацію храму вже цього року», – зазначено у зверненні архиєпископа Львівського Ігоря Возьняка до депутатів.

Своєю чергою міський голова Андрій Садовий відповів, що питання храму св. Апостолів Петра і Павла для Львова є дуже важливим і дискусія щодо нього почалася ще минулого року. «Ми зробили мужній вчинок, і храм, який належав громаді міста, ми передали УГКЦ. Всі документи оформлено, але це рішення не сподобалося бібліотеці Стефаника, відтак, вона звернулася з позовом. Та наше рішення правильне і своєчасне – там буде храм. Я переконаний, що суд прийме виважене рішення. Церква не мала б хвилюватись», – сказав мер, але також наголосив, що питання книгосховища бібліотеки Стефаника залишається відкритим.

А. Садовий повідомив, що міська влада неодноразово пропонувала різні приміщення під книгосховище, але вони не підійшли. «Натомість ми знайшли вільну споруду і територію на вул. Авіаційній. На сьогодні голова ЛОДА Михайло Цимбалюк за підтримки віце-прем’єра Бориса Колеснікова допомагає нам у зверненні щодо передачі цієї ділянки і приміщення на вул. Авіаційній у комунальну власність, адже це приміщення відповідає потребам книгосховища, а на вільній території на вул. Авіаційній ми хотіли б розмістити наше автотранспортне підприємство, адже ми купуємо новий транспорт», – сказав мер.

Він наголосив, що приміщення кінотеатру ім. Миколайчука у Львові, яке зокрема пропонувалося під потреби книгосховища, вмістить лише половину книг, які зараз перебувають в костелі єзуїтів, а окрім того, це приміщення потребує великих коштів для ремонту, та водночас мер зазначив, що над цим питанням працює спеціальна комісія, і яке рішення вона ухвалить – так депутати і проголосують.

Водночас Руслан Кошулинський запропонував розглянути на сесії питання про передачу приміщення кінотеатру Миколайчука бібліотеці Стефаника. На це А. Садовий відповів: «Ми внесемо це питання, якщо є відповідний лист від бібліотеки, щоб у майбутньому від них не було жодних зауважень».