2011 р. Звільнити Костел Єзуїтів до 1 червня – нереально, – керівництво бібліотеки ім.…

2011 р. Звільнити Костел Єзуїтів до 1 червня – нереально, – керівництво бібліотеки ім. Стефаника

Дата: 31.03.2011

Реалізувати ухвалу Львівської міської ради щодо того, що бібліотека ім. Стефаника повинна до 1 червня 2011 року перенести свої фонди з приміщення костелу св. апостолів Петра і Павла на вул. Театральній, 11 (отців єзуїтів) у приміщення кінотеатру ім. Миколайчука на вул. Личаківській, запевняє керівництво бібліотеки.

«Це вже неможливо. Приміщення кінотеатру має приблизно 700 кв.м., і ми можемо туди перенести близько 500 тис. книжок. Загалом у нас більше 2 млн зберігається в костелі Петра і Павла. Треба одразу і друге приміщення передати, бо якщо півмільйона перенести, то 1,5 млн будуть далі в костелі», – сказав у коментарі для ZAXID.NET 31 березня генеральний директор бібліотеки ім. Стефаника Мирослав Романюк.

Його заступник з науково-технічної та організаційної роботи Василь Ферштей додав, що цю ухвалу неможливо реалізувати і в термін, запропонований в ухвалі. За його словами, перед перенесенням фонду в приміщення на вул. Личаківській його потрібно відремонтувати, а на це банально немає коштів. Втім, навіть якби вони були у повному об’ємі, то довелося б витратити 2-3 місяці на ремонт і ще близько 2 місяців на перевезення фондів. «Навіть якщо б ми стартували сьогодні, то встигли б тільки до жовтня», – зазначив він у коментарі для ZAXID.NET.

«Я не міряв того кінотеатру і не рахував, скільки ж там можна чого помістити. Вже коли ми туди зайдемо, зробимо проект, то ми вже тоді точно скажемо. Але я думаю, що там десь третину, може трішки більше ми помістимо. Потрібні гроші на проект з переоснащення того кінотеатру, пізніше – на ремонт. Той, хто робив, наприклад, на кухні ремонт, той розуміє, що два місяці – це… Я не знаю, чи це якась така зневага всіх і вся тих людей, які про це писали, чи це якийсь такий запал… Це – відірване від будь-яких реалій, це – ніякий термін», – додав він.

За словами Ферштея, єдиним нормальним варіантом у даній ситуації було б надання бібліотеці приміщень і на вул. Личаківській, і на вул. Авіаційній, як про це говорив львівський міський голова Андрій Садовий. У такому випадку можна було б організувати читальний зал у приміщенні на вул. Личаківській, перенісши туди найбільш затребувані з книжок, а решту, менш затребуваних, перенести на вул. Авіаційну. При цьому фінансове забезпечення цього процесу могли організувати чи міська влада, чи громада, чи бізнесмени, вказав він.

Водночас Василь Ферштей запевнив, що бібліотека ім. Стефаника не вступає у конфлікт з Львівською архиєпархією УГКЦ, і сказав, що він не проти перенесення, лише аби це відбувалося реалістичним чином і мало фінансове забезпечення. Водночас він наголосив, що книги бібліотеки є надбанням усієї Львівщини і України загалом, тому до них потрібно ставитися шанобливо.