Розп’яття

Розп’яття

Реставрована у 1998-2000 pp.

Реставратор – Мирослава Білецька.

Основа – суцільна липова дошка, оброблена зі зворотного боку різьб’ярським інструментом. Левкас клеєкрейдяний, білого кольору, тонкий, крихкий. Фарбовий шар – олійний живопис на позолоті, кольорові лаки

Стан до реставрації

Увесь зворотній бік хреста значно пошкоджений жуком-деревогризом. Зі звороту вся площина основи була покрита фарбою темно-вишневого кольору. Значне потерти позолоти на виступаючих частинах. Лакова плівка потемніла. Фарбовий шар забруднений.

Реставраційні заходи

Проведено антисептування обох боків Розп’яття. Укріплено деревину, пошкоджену жуком-деревогризом. Усунуто поверхневі забруднення з фарбового шару та потоншено потемнілу лакову плівку. Усунуто пізніші перемалювання з авторського живопису. Затоновано місця втрат, подряпин та потертя фарбового шару. Живопис та різьбу покрито захисним шаром лаку.

Опис

Хрест вирізаний по контуру, рамена хреста мають трипелюсткове завершення. На гладкому золоченому тлі зображений розіп’ятий Христос з похиленою на праве плече головою. Його тіло вохристо-оливкової карнації. Ноги прямі. Повіки опущені донизу. Довге рудувате кучеряве волосся спадає на плечі. На голову одягнено темний терновий вінок. Навколо голови – гладкий золочений німб, окреслений тонкою графічною червоною лінією. Обабіч написи червоними літерами монограма: ІC XC.

Хрест обрамлює глибока декоративна золочена різьба у вигляді виноградної лози, яка обвиває хрест. Різьба подана симетрично. Внизу два великі листки, над якими по одному великому виноградному грону, тонованому зеленим кольором. Над середньою перемичкою ще два менші грона винограду. Вони золочені та розміщені обабіч хреста. Хрест має держак, за допомогою якого кріпиться до врат.

Література

Драган Михайло, Пещанський Володимир, Іларіон Свєнціцкий. Скит Манявський та Богородчанський іконостас. – Жовква, 1926. – С. 25. Іл. l, adl. табл. І, II.

Драган Михайло. Українська декоративна різьба XVI -XVIII ст. – Київ: Наукова думка, 1970. – С. 89, 96 – 98. Іл. С. 83, 88.

Климчук Галина. Богородчанський іконостас в контексті збереження пам’яток української культури // Галицька брама. – Львів, 1998. – № 6(24). – С. 11.

Мисюга Б. Триста літ Богородчанського дива // Галицька брама. – Львів, 1998 – № 6(24). – С. 5.

Климчук Галина. Історична доля іконостасу Воздвиженського храму Скиту Манявського // Тематичний збірник Святопокровського жіночого монастиря Студійського Уставу. – Львів, 2000. – Вип. 5: іконостас Воздвиженської церкви Скиту Манявського. Каталог виставки відреставрованих ікон. Автор-упорядник Ка-нарська О.- С. 14.

Лильо-Откович З. Іконографічні особливості структури іконостасу Воздвиженської церкви Скиту Манявського // Тематичний збірник Святопокровського жіночого монастиря Студійського Уставу. – Львів, 2000. – Вип. 5: іконостас Воздвиженської церкви Скиту Манявського. Каталог виставки відреставрованих ікон. Автор-упорядник Канарська О.- С. 19.

Канарська О. Іконостас церкви Воздвижения Чесного Хреста Скиту Манявського (1698-1705). Каталог // Іконостас Воздвиженської церкви Скиту Манявського. Каталог виставки відреставрованих ікон. Автор-упорядник Канарська О. Тематичний збірник Святопокровського жіночого монастиря Студійського уставу. Вип. 5. – Львів, 2000. С. 27, 30. Іл. С. 50, 51.

Мисюга Богдан, Откович Мирослав. Богородчанський іконостас: реставрація, пошуки, знахідки // Київська церква. – 2000. – № 5(11). – С. 102. Dv. 6 ст. Кольорової розгортки.

Садова О. Реставрація іконостасу церкви Воздвижения Чесного Хреста Скиту Манявського // Міністерство культури і мистецтв України. Національний науково-дослідний реставраційний центр України України. Львівський філіал. Бюлетень. Інформаційний випуск. – Львів, 2000. – №1(1). – С. 29.

Станкевич Михайло. Українське художнє дерево XVI – XX ст. – Львів, 2002. – С. 126. Іл. С.124.

Білецька Мирослава. З досвіду реставрації ікон з іконостасу церкви Воздви-ження Чесного Хреста Скиту Манявського // Міністерство культури і мистецтв України. Національний науково-дослідний реставраційний центр України України. Львівський філіал. Бюлетень. Інформаційний випуск. – Львів, 2003. – № 1(5). – С. 23.

Міністерство культури і мистецтв України. Національний науково-дослідний реставраційний центр України України. Львівський філіал. Бюлетень. Інформаційний випуск. – Львів, 2003. – № 1(5). Іл. С – 1 кольорового розвороту.

Виставки

Реставрація іконостасу церкви Воздвижения Чесного Хреста Скиту Манявського (1698- 1705). Національний музей у Львові. 2000 рік.

“Крізь патину часу. Відрожене шедеври”. Національний науково-дослідний реставраційний центр України. Національний музей Т. Г. Шевченка. Київ. 2005.