Саут-Баунд-Брук м

Місто рівно за 50 км на захід від Нью-Йорка (рахуючи від статуї Свободи).

Для українців діаспори Саут-Баунд-Брук має особливе значення: тут міститься духовний центр українського православ’я в Америці, своєрідний «український Єрусалим». Названий ім’ям апостола Андрія Первозваного — це не просто українські цвинтар і церква, а цілий церковно-меморіальний комплекс, яким займався до кінця життя митрополит Мстислав, ієрарх Української автокефальної православної церкви в США, — згодом Патріарх Київський і всієї України — який придбав землю під храм ще в 1950-х роках.

Церкву-монумент святого Андрія Первозванного, на пам’ять про Голодомор в Україні 30-х років, спроектував у Саут-Баунд-Бруку архітектор із Канади Юрій Кодак, син відомого письменника Степана Васильченка. Неподалік будівлі Консисторії, Семінарія святої Софії, школа релігії й українознавства, Дім української культури[16], концертна зала на 1500 місць, Музей церковних святощів, бібліотека з 140 тисячами найменувань, архів і друкарня, готель для літніх людей та пам’ятники княгині Ользі і митрополитові Василю Липківському (скульптор Петро Капшученко).

У крипті храму святого Андрія Первозванного, посвяченого в 1965, спочиває з 1993 року тіло патріарха-основоположника, а навколо собору розкинувся багатогектарний пантеон, де упокоїлися визначні українці США й інших країн.

У 2015 році встановлений пам’ятник Українським американським ветеранам (УАВ) із чорного мармуру, автор проекту Іван Яців із Канади. На двох стелах розміщено герб США, п’ять медальйонів із символами родів військ США, символ УАВ і напис золотими літерами: «Присвячується усім українським американським чоловікам і жінкам, які служили у Збройних силах США».

На цивнтарі наявні перепоховання з країн Латинської Америки.

Зараз на цвинтарі понад 6 тисяч могил відомих українських діячів: політиків, державотворців, вчених, служителів церкви, письменників, художників, меценатів, музикантів. Серед них:

Релігійні діячі:

Патріарх Мстислав (Скрипник)

Архимандрит Петро (Опаренко)

Державні діячі:

Лівицький Андрій Миколайович

Лівицький Микола Андрійович

Мартос Борис Миколайович — прем’єр-міністр УНР

Паньківський Кость (6 грудня 1897 — 20 січня 1973) — політичний діяч, публіцист, адвокат, голова уряду УНР на вигнанні (1945–1948). Син Костя Федоровича Паньківського

Самійленко Іван Матвійович (1912—2006) — останній голова уряду УНР в екзилі (1989—1992), громадський діяч, учений

Клепачівський Костянтин Йосипович — український фінансист, організатор та Директор Державного банку УНР

Громадсько-політичні діячі:

Бульбенко Федір Павлович