Могила Гріненка П.С.

Маргарита Міленкова

Могила Гріненка П.С., 1911 (іст.). Ліворуч від центральної алеї. За церквою ап. Петра і Павла.

Гріненко Прокоп Семенович (8.07.1835, м. Суми – 21.06.1910, там же) – купець другої гільдії, благодійник.

З 1893 по 1907 – гласний (депутат) міської Думи, перший попечитель Параскіївського притулку для дівчаток-сиріт (1896), заснованого вдовою М.Суханова Марією Михайлівною. 1896 – 98 – член попечительської ради Сумської жіночої гімназії.

Власник розгалуженої мережі підприємств по торгівлі спиртними напоями (оптових складів спирту в Сумах і Білопіллі, корчмів в селах Сумського повіту). Засновник і перший власник Сумського лікеро-горілчаного заводу, патент на який отримав 12 липня 1897. У м. Суми зберігся будинок, де мешкав П.Гріненко (архітектурна пам’ятка Сумщини, нині у будинку розташувався відділ Сумського обласного краєзнавчого музею) і лабази, що належали йому. У лабазах (вул. Кузнечна) – кафе та контори.

1911 на місці поховання П.Гріненка встановлено хрест із чорного граніту /2,5 м/, на основі /1,25 х 2,15 м/ з сірої гранітної брили в формі трапеції, на шліфованому чоловому боці якої – анотацйний напис.

[Державний архів Сумської обл., ф. 1, оп. 1, спр. 20, ф. 4, оп. 1, спр. 29, арк. 42; Сумщина в іменах : енциклопедичний довідник. – Суми, 2003. – С. 114; Приходько А. А. К истории развития винокурения на Слобожанщине / А. А. Приходько // Сумська старовина. – 1997. – № 1. – С. 33 – 40.]

Джерело: Звід пам’яток історії та культури України. . – К.: 2017 р., с. 208.