Житловий будинок (№ 52)

Тетяна Скибицька

Житловий будинок, кін. 19 ст., (1870 – 80-і рр.) (архіт). Вул. Петропавлівська, 52. Розташований у ряді щільної забудови на витягнутій у глибину кварталу ділянці з садом.

Двоповерхова, на підвалі, односекційна, цегляна, тинькована споруда являє собою характерний зразок рядової житлової забудови міста 2-ї пол. 19 ст. Первісне розпланування з трьома окремими квартирами на кожному поверсі на теперішній час змінене. Із двору на рівні другого поверху прибудовані дерев’яні засклені веранди-галереї на чавунних литих колонах.

Асиметричний за композицією фасад вирішений у спрощених неоренесансних формах. Вікна на другому поверсі з прямими та лучковими перемичками обрамлені профільованими лиштвами з декорованими замковими каменями. Збереглося мереживне металеве піддашшя над ганком.

На момент обстеження в будівлі міститься ряд магазинів.

Джерело: Звід пам’яток історії та культури України. . – К.: 2017 р., с. 148.