Житлові будинки-близнюки (№ 46)

Тетяна Скибицька

Житлові будинки-близнюки, кін. 19 ст. – поч. 20 ст. (архіт). Вул. Соборна, 46. Два т. з. будинки-близнюки, що прилягають один до одного, розміщені в ряді щільної периметральної забудови пішохідної частини вулиці. Побудовані в різні роки в кін. 19 ст. Перший по ходу вулиці будинок з характерним гостроконечним фронтоном зведений раніше. Візуальну єдність фасадів, перебудованих в один, було досягнуто в 1910-ті рр. після надбудови парного фронтону над другим будинком.

Двоповерхова, на підвалах, цегляна, тинькована будівля з боковими флігелями, що, замикаючи садибу, утворюють загальний внутрішній двір. Перші торгівельні поверхи мають у фасадній частині зальні приміщення, другі поверхи – секційно-коридорне розпланування. Загальний фасад оформлений на основі використання декоративної цегляної кладки з включенням еклектично змішаних модернізованих стильових деталей.

Два композиційних центри фасаду з напівциркульними вікнами та балконами по другому поверху завершені тричастинними стрілчастими фронтонами з рельєфною аркатурою.

Другий поверх вирізняється також декілька спрощеним декором у вигляді рустованих лопаток, розеток та т.п. Перший поверх зайнятий більшими отворами-вітринами в гладеньких площинах стін. Маючи оригінальні силуети, будівлі служать містобудівним акцентом в забудові вулиці.

На момент обстеження на першому поверсі – магазини та різні установи. На другому – ремонтні роботи.

[Архів КП «Сумське міське БТІ», спр. 0151202, 143460, 12815.]