Світлана Клос

Дата: 07.04.2007

Зухвалу крадіжку картини російського художника кінця ХІХ століття Іллі Рєпіна здійснили невідомі особи 5 квітня із Тернопільського художнього музею.

Двоє чоловіків пройшли у найвіддаленішу, третю, секцію музею, де висіло полотно, в обідню пору. Саме у той час працівники закладу проводили екскурсію для школярів. На самоті дорослі візитери пробули кілька хвилин, а потім спокійно вийшли з музею. Майже відразу після цього хтось із співробітників помітив, що картини Рєпіна “Український пейзаж” розмірами 21 на 47 см на місці немає.

Правоохоронці, яких викликали, прихопили із собою собаку, однак він сліду не взяв. Водночас зі міліцією до місця пригоди примчала “швидка” – стало погано директору музею Ігореві Дуді. Про вартість картини відомо лише йому, але пан Ігор уникає коментарів для преси. Нічого не говорять і у міліції.

За словами директора Львівської галереї мистецтв Бориса Возницького, ринкова вартість пейзажів Рєпіна розмірами 40 на 50 см – 2-3 мільйони доларів, скільки може коштувати менше полотно, він не знає – треба, мовляв, його бачити.

Невелика картина російського класика потрапила до Тернополя з Росії. Цей пейзаж є не першим твором мистецтва, який вкрали з художнього музею. Кілька років тому звідти викрали замальовку картини Івана Шишкіна “Лісове кладовище”. Її не знайшли досі.

P.S. Кілька місяців тому у музеї за несплату відключили сигналізацію, і про це злодії, ймовірно, знали.

Джерело: “Високий замок”