2008 р. Тернопіль: викрадена картина – не Рєпіна

Євгенія Цебрій

Дата: 20.03.2008

Викрадена картина “Український пейзаж” з обласного художнього музею у квітні минулого року не належить пензлю Рєпіна. Такі висновки дали експерти, які вивчали полотно у Києві, розповів начальник центру громадських зв¢ язків обласної міліції Сергій Шворніков.

– Полотно не належить пензлю Рєпіна і навіть не є копією його картини, – каже він.

Ціна картини наразі не встановлена, оскільки ще не призначена товарознавча експертиза, продовжує правоохоронець. Нагадаємо, ще два місяці тому начальник обласної міліції Віталій Максимов уже заявляв, що вартість полотна становить не мільйони доларів, як заявляли різні фахівці одразу після крадіжки.

– Зараз картина знаходиться в правоохоронців у Тернополі як речовий доказ, допоки не буде завершене слідство і справу не розгляне суд, – каже пан Шворніков. – Після цього її і повернуть у музей.

Підозрюваний 40-річний мешканець Києва, в якого минулого року правоохоронці вилучили полотно, зараз на підписці про невиїзд. Нагадаємо, картину Іллі Рєпіна “Український пейзаж” викрали з музею на початку квітня 2007 року. Її розмір – 29 на 42 см.

Взяти на час здачі номера коментар у директора художнього музею Ігоря Дуди нам не вдалося, оскільки він брав участь у святкуваннях з нагоди Дня працівника культури. Проте з колишніми закидами експертів, що картина не належить пензлю Рєпіна, пан Дуда сперечатися не хотів, поки не було цьому документального підтвердження.