2007 р. Із музею викрали картину Рєпіна

Олеся Кравчук

Дата: 10.04.2007

Із виставкового залу Тернопільського обласного художнього музею минулого четверга винесли картину Іллі Рєпіна ”Український пейзаж”.

– Твір художнього мистецтва написаний у ХІХ столітті, – каже 44-річний Петро Колісник із ЦГЗ обласного управління міліції. – Розмір викраденого полотна – 20 на 47 сантиметрів.

Правоохоронці припускають, що зловмисники ввійшли до галереї як відвідувачі. Того дня музейники саме проводили екскурсію для школярів. Викрадачам картини вдалося вийти непоміченими. Директор музею Ігор Дуда відмовляється коментувати пригоду.

– Кілька полотен у 1980 роках музею передали з ”Ермітажу”, – розповідає мистецтвознавець на пенсії, член спілки художників Тамара Удіна, 69 років. – Можливо, полотно Рєпіна було серед них. Деякими роботами музеї Союзу колись обмінювалися. Може, пейзаж потрапив до Тернополя серед обмінних картин.

Схожа історія в Тернополі трапилася кілька років тому. Із зали Художнього музею викрали етюд Шишкіна ”Лісове кладовище”. Експерти оцінили замальовку в кілька десятків тисяч доларів. Етюд не знайшли досі.

Скільки коштує ”Український пейзаж” – експерти поки не кажуть.

Джерело: “Газета по-українськи”