[2006 р.] Довідка

Cerkiew greckokatolicka pw. św. Kosmy i Damiana

Cerkiew greckokatolicka pw. śś. Kosmy i Damiana zbudowana została w 1807 r., przebudowana w 1930 r. – trójdzielna, konstrukcji zrębowej, z wieżą konstrukcji słupowej. Prezbiterium zamknięte trójbocznie. Wewnątrz dobrze zachowany ikonostas oraz dwa ołtarze w konwencji barokowej z XIX w. Wieża słupowo-ramowa, o ścianach pochyłych. Nad nawą i prezbiterium spłaszczone kopuły, z cebulowo zakończonymi zwieńczeniami. Hełm baniasty. Dawne dachy kalenicowe zastąpione typowymi kopułami cerkiewnymi, dobudowano zakrystię i kruchtę, dach i wieżę pokryto blachą. Po wysiedleniu Łemków, opuszczoną cerkiew przekształcono w kościół rzymskokatolicki. Taką funkcję pełni do dnia dzisiejszego. Typowe cerkiewne kopuły usunięto podczas remontu w 1986 roku. Cała konstrukcja pokryta gontem, tak jak i stojąca przed cerkwią dzwonnica. Wnętrze pokryte bardzo bogatą polichromią wykonaną w 1938 roku. Zwraca uwagę pełny XIX-wieczny ikonostas (niestety przed nim znajduje się ołtarz główny, zasłaniając go nieco)