2008 р. У Харкові виявлено 700-річний жертовник

Дата: 09.09.2008

Харківські археологи запевняють: вони розкопали сенсацію. При розкопках у центрі міста на вулиці Квітки-Основ’яненка археологи знайшли експонати кінця ХІІІ століття. Це, на їхню думку, може вказувати на те, що Харків існував задовго до того часу, що зазначений в історичних зведеннях. Крім того, на місці розкопок археологи виявили справжній жертовник з рештками черепів.

Також вченим вдалося викопати кілька унікальних експонатів. Особливої уваги заслуговує колекція монет Петра І. Найбільшу цінність для науки має іранська монета. Її знахідка свідчить про те, що харківські козаки бували в перських походах. Унікальний експонат – бронзовий хрест часів Петра І, що добре зберігся. Його прикрашає барочна в’язь.

Всі унікальні знахідки наразі проходять обробку в офісі Слобідської археологічної служби. Їх консервують, реставрують та фотографують.

Джерело: “Освітній портал”