2009 р. Затоплена Висота

Лариса Салімонович

Дата: 16.04.2009

Амбітний проект колишнього обласного голови Євгена Кушнарьова несподівано дав руйнівну тріщину. Споруду триповерхового музею, збудованого в середині найвищого в регіоні пагорба чотири роки тому, тепер зусібіч заливає водою. Вона тут скрізь – у підвалі, експозиційних залах і навіть в електрощитах. Щодня співробітники комплексу вичерпують відрами, але вода звідкись проступає знову.

Частину експонатів уже відвезли на збереження до Харківського художнього музею, решту рятують як можуть у більш-менш сухих кутках. Якщо так триватиме й далі, кажуть фахівці, з «Висотою маршала Конєва» можна розпрощатися назавжди.

Щоб вияснити причину НП, депутати обласної ради виділили з бюджету майже 280 тисяч гривень. Попередні висновки спеціалістів доволі не втішні: найімовірніше Висоту Конєва руйнує ґрунтовий зсув. Аби підтвердити чи спростувати цю версію, тут планують пробурити спеціальну свердловину і визначити місце накопичення води.

Але з цією гіпотезою не готовий погодитися автор проекту Павло Чечельницький, який каже: якби меморіальний комплекс руйнував дійсно зсув, серйозно постраждали б не тільки підземний музей, а й церква та оглядові майданчики на маківці Висоти. З цими ж об’єктами поки що ніби все гаразд.

Причина руйнування, на думку архітектора, криється, швидше за все, у поспішності, з якою зводився найбільший у регіоні меморіал. На його відкриття обіцяли приїхати президенти України, Росії та Білорусі, тому комплекс будували стаханівськими темпами. Ймовірно будівельники недбало проклали систему гідроізоляції. У Павла Чечельницького створюється враження, що її там немає зовсім.

Остаточні ж результати досліджень, а головне – конкретні рекомендації порятунку комплексу мають озвучити члени спеціально створеної комісії. Станеться це, за словами першого заступника голови облдержадміністрації Володимира Бабаєва, приблизно через місяць-півтора. Саме тому відвідувачі у День Перемоги зможуть хіба що піднятися на Висоту і пом’янути загиблих воїнів біля вівтаря меморіального храму.

Джерело: “Україна молода”