2008 р. Забудовники Добкіна розрили братську могилу

Дата: 03.06.2008

Генеральна прокуратура України узяла “на контроль” звернення Депутатського об’єднання “За Харків!” і ухвалила рішення про направлення матеріалів в Прокуратуру Харківської області для вивчення обставин проведення будівельних робіт біля пам’ятника лікарям і пацієнтам Харківської психо-неврологічної лікарні, розстріляним фашистськими окупантами, пишуть “Подробности”.

Як повідомлялося раніше, напередодні свят Великодня і Дня Перемоги, на перехресті вулиці Академіка Павлова і проспекту 50-ВЛКСМ, де в роки ВВВ було розстріляно понад 700 пацієнтів і лікарів Харківської психо-неврологічної лікарні, було розпочато будівництво торгівельного центру. Будівельна техніка почала рити котлован в безпосередній близькості від меморіального знаку в пам’ять загиблих. Перехожі і мешканці навколишніх будинків виявили на місці будівельних робіт безліч людських останків з застряглими в них кулями, а також фрагменти взуття і кулеметні гільзи.

Дозвіл на проведення будівельних робіт був виданий колишнім мером Харкова Володимиром Шумілкиним, відповідне вирішення ГАСК давалося вже при мерові Михайлі Добкіні. Сюжети про “будівництво на кістках”, розпочате напередодні Дня Перемоги в Харкові, були показані на декількох російських телеканалах. Реакція з боку Харківської мерії до цих пір відсутня.

Джерело: “Музейний простір України”