2009 р. Харківський Купецький міст пройшов випробовування на міцність. Йому - 100 років

Марія Малевська, Олександр Бринза

Дата: 14.04.2009

Він – старійшина. Другий у Харкові за віком. Його підривали нацисти, але він встояв. Цього року йому – 100. На Слобожанщині сьогодні святкують віковий ювілей мосту. Із сторічним ювілеєм один з найстаріших мостів Харкова – Купецький – місто вирішило привітати кількатонним навантаженням. Посадовці, науковці та навіть студенти сьогодні з’ясовують, чи вистоїть міст іще 100 років.

По мосту їдуть 20 вантажівок із піском. Іншого способу, як перевірити надійність конструкцій, не існує, стверджують спеціалісти.

Євген Гриневич, директор міського Департаменту будівництва й шляхового господарства: Значит, мост по регламенту рассчитывался на сто лет. Сто лет – сегодня!

Що міст молодший, то швидше руйнується. Науковці з Автодорожнього університету констатують: Купецький будували зовсім не так, як тепер. Тому й стоїть уже друге сторіччя.

Анатолій Більченко, керівник випробувань (Автодорожній університет): Испытан был 2 трамваями, груженными пассажирами – 14 тонн, и 12 подвод с углем по 1600 тонн. Это было в 1909 году.

2009-го від мосту хочуть більше: вантажівки фігурно «виписують» по Купецькому, спочатку групами, потім – виїжджають на середину всі разом. У кожній – майже по 10 тонн вантажу. Зверху – вантажівки, знизу – вимірювальні прилади. Під мостом – студенти-автодорожники, допомагають науковцям зрозуміти, наскільки небезпечна сторічна конструкція.

Ілля Стебловський, студент Автодорожнього університету: Вот проволока, которая прибита к каждой балке. И крепится к прогибометру. И когда происходит загрузка, проволока либо опускалась, либо поднималась, и прогибометры измеряли величину прогиба.

Раніше на випробування під міст запрошували головного архітектора з родиною: щоби власним життям відповідав за роботу. Теперішній архітектор на випробування прийшов сам, але під міст стати готовий.

Сергій Чечельницький, головний архітектор Харкова: Этот мост планируется отремонтировать в этом году. Вот единственное, что могу сказать: в ЭТОМ году.

Надійність мосту перевірив і мер Добкін. До вантажівок з піском додає власну вагу. І тільки після цього спускається під міст.

Хоча міст і міцний – вважається, що відслужив своє. Крім того, почали руйнуватися деякі опори. На ремонт мер обіцяє півтора мільйона гривень з міської скарбниці. Однак нарікає: у Харкові немає фірм, що можуть ремонтувати мости й мають на це потрібні дозволи. Допомоги проситимуть у столиці.

Джерело: СТБ