Шпиталь

Анатолій Казабаш

Шпиталь

Будівля шпиталю для фабричних робітників, кін. 19 ст. (архіт.). Вул. Комінтерну, 12.

В кін. 19 – на поч. 20 ст. в менонітських колоніях почали з’являтися земські, приватні та заводські лікарні, в тому числі і в колонії Хортиця. Спочатку тут була невеличка лікарня, що обслуговувала усіх мешканців колонії. Згодом, коли у лікарні почав працювати лікар Я. Ісау, була добудована операційна. На 1904 лікарня містила 12 ліжок . У 1909 за рішенням земської управи збудували нову лікарню (сучасна вул. Лікарняна, 12).

Ініціатором будівництва нової заводської лікарні для робітників та їх сімей був П. Лепп – один із засновників торговопромислової компанії «Лепп і Вальман». Фабрично-заводська лікарня була збудована поблизу земської лікарні у 1910 (сучасна вул. Комінтерна, 12). З приходом радянської влади фабрична лікарня перетворилась у головну лікарню села Верхня Хортиця. Під час Другої світової війни будівля зазнала ушкоджень, після війни була відновлена. Зараз тут розташована центральна лікарня Запорізького району.

Будинок побудовано в «цегляному» стилі. Будівля двоповерхова, прямокутна в плані, розташована по «червоній лінії». Симетрії будівлі за горизонтальною віссю досягнуто виконанням цегляного міжповерхового профільного поясу. Вікна виконані в прямокутній формі з заокругленим верхом. Сандрики та підвіконні полички чітко виражені. Ефект пишності будівлі досягається чотирма пілястрами, розташованими по кутах будівлі які створюють ефект підтримки даху. Ритм вікон другого поверху є продовженням рішень першого.

Декоративного убранства будинку надано виконанням оформлення у вигляді викладених з цегли рельєфних візерунків, розташованих кількома поясами на фасадній частині. Планування внутрішніх приміщень коридорне. Дах будівлі вкритий шифером. Використовується за призначенням.

[Friesen R., Shmakin S. Into the past Buldings of the Mennonite commonwealth. – Manitoba, 1996. – Р. 63-64; Романюк М.В. Демографічні та соціально-побутові аспекти життя населення менонітських колоній Півдня України ( перша половина ХІХ ст. – 1917 р. ) // Південна Україна ХУШ – ХІХ ст. Записки науково-дослідної лабораторії історії Південної України ЗДУ. – Запоріжжя, 2001. – Вип. 6. – С. 234-240.]