Замок Вальмана

Олена Кузьменко, Ольга Чайка

Замок Вальмана

Замок Вальмана зі службами (дитячий садок), 1910-ті роки. (архіт.). Вул. Комінтерну, 7,7а.

Садиба складається з двох споруд: двоповерхового з високим цокольним поверхом і мезонінами головного корпусу та півтораповерхового службового флігеля.

Оскільки основну будівлю не було включено в периметральну вуличну забудову, а поставлено на віднесенні, автор відійшов від двомірної фасадної композиції, додавши будівлі активну силуетність і об’ємність, які наділив експресією. В стильовому рішенні будівлі явно переважають інтонації німецького «югендстилю», популярного на поч. 20 ст.

Автором проекту реалізовані принципи функціонального зонування з виділенням близьких за призначенням груп приміщень і трансформації просторів відповідно до різних вимог експлуатації. Спорідненість з функціональною архітектурою бачиться єдність внутрішнього і зовнішнього рішення. Ретельне детальне опрацювання всіх фасадів квадратної в плані будівлі не дозволяє з першого погляду визначити головний фасад.

Парадний вхід в будівлю розміщений з північної сторони. Цей фасад підкреслений двома кутовими ризалітами. Правий ризаліт з входом має триярусне рішення: портал головного входу, перехідний в п’ятигранний еркер другого поверху, служить основою балкона мезоніну. Мезонін має трапецієвидне завершення і прикрашений великим вікном з балконними дверима у формі «омеги». Лівий ризаліт так само має багатоярусне рішення: цокольний поверх освітлюється вікном із низькою променевою клинчастою перемичкою із замковим каменем; ярус першого поверху у вигляді тригранного еркера з напівциркульними вікнами переходить в балкон другого поверху; западаюча площина стіни мезоніну оформлена напівциркульным прорізом балконних дверей і складної форми фронтоном, на якому встановлений шпиль. Між ризалітами влаштовані поповерхові лінії суцільних балконів. Східний фасад будівлі має асиметричне рішення з центральним, злегка виступаючим заокругленням в плані, ризалітом. Ярус ризаліту першого поверху служить основою балкона другого поверху. Вінчає ризаліт мезонін з тригранним еркером.

Фасадна стіна мезоніну має силует шпиля складної форми з навершям для шпиля. Пружні арки і нерівномірно розташовані вікна – потрійні, подвійні, одинарні проривають поверхню стіни фасаду. Південний фасад має спокійніше рішення ритмом вікон. Шпиль фасаду з потрійним вікном має трапецієвидний силует. Західний фасад акцентований центральним тригранним еркером з виходом в палісадник. Шпиль еркера служить фоном напівкупольного завершення з вікном – люкарною. Дах складної форми. Діагональна розкладка покрівельних металевих листів нагадувала луску дракона. Силует даху доповнювали пічні і камінні димохідні труби.

Автор ретельно продумав внутрішнє планування приміщень. Внутрішні двомаршеві сходи мали зручний зв’язок з великим світлим холом – розподільником. Всі приміщення вирішені в квадратних пропорціях.

Півтораповерхова Г-подібна в плані будівля службового флігеля включає допоміжні функції. Вхід в будівлю розташований з боку внутрішнього дворика. Вхід в цокольну частину розміщений з торця. Прямокутної форми вікна мають клинчасті перемички. Вікна з боку двору опоясані аркатурным поясом з виступаючих лав цегляної кладки. Двосхилий металевий дах формують шпилі трикутної форми з потрійним вікном.

Андреас Вальман був крупним хортицьким землевласником. Після одруження Вальмана на дочці Пітера Леппа старшого, підприємці об’єднали капітали двох сімей і створили спільний Торговий дім «Лепп і Вальман». Завод землеробських машин і знарядь, житлові садиби Леппа і Вальмана були побудовані на початку Головної вулиці колонії Хортиця – Розенталь (вул. Істоміна, 21, 15, 17). До кін. 19 ст. «Торговельно-промислове товариство Лепп і Вальман» стає найкрупнішим машинобудівним підприємством Півдня Росії. Вальмани і Леппи відрізнялися великою добродійністю, особливо у сфері народної освіти. Підтвердженням тому слугує побудована з їх допомогою середня школа для дівчаток (вул. Істоміна, 18). Дружина Андреаса Вальмана – Катаріна Вальман закінчила курси по організації дитячих садків у Німеччині. Повернувшись, вона задумала побудувати на території колонії споруду для виховання маленьких дітей. До того часу в Росії такого типу закладів ще не існувало.

Тепер тут розташований відділ освіти Запорізької районної державної адміністрації.

Садиба «замок Вальмана» є пам’яткою архітектури.