Металургійний технікум

Металургійний технікум Запорізької державної інженерної академії, 1959 (архіт.). Вул. Немировича-Данченка, 21. На червоній лінії забудови вулиці.

Мурована, зі штучних кам’яних блоків монументальна будівля, триярусна. Головний фасад прикрашений 8-ма попарними колонами над цокольною частиною.

Початок організації Запорізького металургійного технікуму було закладено восени 1920 як втілення в життя циркуляра Наркомпросу України про ліквідацію старших класів гімназії і реальних училищ. На виконання цього циркуляра в м. Олександрівську в будинку колишнього комерційного училища (зруйнований під час війни) були створені педагогічний інститут і хіміко-технологічна професійна школа з 2-річним терміном навчання.

Постановою листопадового Пленуму ЦК ВКП(б) 1929 була проведена реорганізація профтехшкіл в середні спеціальні навчальні заклади, і на базі хіміко-технологічної професійної школи було створено Запорізький хіміко-металургійний технікум. У 1931 відбувся перший випуск за спеціальностями: доменне, мартенівське, електрометалургійне виробництво, термічна обробка металів та аналітична хімія. З 1933 технікум щорічно випускав більше 200 техників-металургів, які направлялися на щойно введені металургійні агрегати. Розширення контингенту студентів потребувало нових навчальних місць, тому у 1934 на промплощадці заводу «Запоріжсталь» збудований спеціальний будинок під технікум.

Під час війни технікум припинив свою діяльність. В період окупації будівлі технікуму були зруйновані і спалені. Після визволення міста технікум відновив свою роботу, він розташувався в аудиторіях середньої школи № 40 і був філією Дніпропетровського індустріального технікуму. У 1946 технікум став самостійним навчальним закладом, фактично отримав друге народження. У 1949 в технікумі було відкрито відділення кольорової металургії. Розпочалася підготовка спеціалістів з виробництва глинозему, електролізу алюмінію.

У 1954 розпочалося будівництво навчального корпусу в мальовничому місці на березі Дніпра, який вважається одним з кращих будинків міста. 1.10.1959 двері сучасного навчального закладу були відчинені для майбутніх поколінь металургів. На честь видатних заслуг відомого металурга Постановою РМ СРСР № 2233 від 24 листопада 1959 Запорізькому металургійному технікуму присвоєне ім’я А. Кузьміна.

Новим етапом у розвитку металургійного технікуму стала Постанова Кабінету Міністрів України від 22.05.1997 № 526 «Про вдосконалення мережі вищих та професійно-технічних навчальних закладів», згідно з якою технікум було ліквідовано, а на його місці було створено металургійний технікум Запорізької державної інженерної академії без права юридичної особи. На сьогоднішній день металургійний технікум ЗДІА є одним з найбільших навчальних закладів Запорізької області, який готує молодих спеціалістів на основі договорів про цільову підготовку з 17 промисловими підприємствами м. Запоріжжя.

[Історія Запорізького металургійнго технікуму. – Запоріжжя: Рукопис. – С. 3-161.]

Тамара Шевченко