Олександрівська вул.

Тамара Шевченко

Дзержинського вулиця, рубіж 19 – поч. 20 ст. (архіт., іст., містобуд.). Починається від вул. Анголенка і закінчується вул. Запорізькою. Розташована паралельно головній магістралі міста – просп. Леніна. Одна з головних вулиць міста, довжиною близько 2,5 км.

Формування сучасного вигляду вулиці почалось наприкінці 19 – на поч. 20 ст. Первісна назва – вул. Олександрівська. У 1919 була перейменована на вул. Рози Люксембург, з 1952 – Дзержинського. Вулицю перетинають вулиці Свердлова, Чекістів, Тургенєва, Леппіка, Радянська, Червоногвардійська, Пролетарська, Грязнова, Франка та Комунарівська.

Головним чином вулиця забудована одноповерховими міськими садибами та особняками, виконаними в цегляному стилі, кін. 19 – поч. 20 ст. Забудова вулиці зберегла низку об’єктів, які представляють історикоархітектурну цінність. Під № 6 розташований будинок земської повітової управи (старої), збудований у 1870-ті рр., на розі вулиць Дзержинського та Свердлова, 30 стоїть двоповерховий особняк Тагаєвського.

Навпроти, під № 8 – прибутковий будинок І. Куржупова – збудований за проектом земського техніка А. Алексєєва з темночервоної цегли в цегляному стилі. В цьому будинку на поч. 20 ст. розміщувалася вчительська семінарія. Привертає увагу двоповерховий будинок під № 48 – особняк Рош (1912 – 1913), виконаний у стилі модерн з елементами функціоналізму. Далі, через площу, на розі вулиць Дзержинського, 52 та Радянської, 23, розташована двоповерхова будівля – прибутковий будинок з заїздом купця і власника цегляно-черепичних заводів у м. Олександрівську О. Мінаєва. Збудований у 1908 за проектом земського інж. І. Башинського у псевдоруському стилі.

В повоєнні роки вулиця забудовувалася сучасними триповерховими житловими й адміністративними будинками. Серед них – будинок СБУ (1950), виконаний у стилі радянської класики.

Загалом різностильові й різночасові будинки визначають характер вулиці як пам’ятки містобудування.

[Державний архів Запорізької області – Ф. 24, оп. 1, спр. 207. – Арк. 403.]

2 сесія міської ради 19.02.2016: Рішення міської ради «Про перейменування вулиці Дзержинського в місті Запоріжжі на вулицю Олександрівську»

Більше фотографій: