Перше змішане училище (№ 98/55)

Анатолій Казабаш

Вигляд з боку вул. Дзержинського. Фото 2014

Будинок Першого змішаного училища, кін. 19 ст. (архіт.). Вул. Дзержинського, 98/55.

У другій половині 19 ст. Запорізький край стає осередком розвитку освіти, поширення педагогічних технологій та підготовки педагогічних кадрів. Одним з видів учбових закладів були міські училища, що почали виникати на основі Положення від 31.05.1872. Ці заклади носили загальноосвітнє призначення, і мали за мету надати безкоштовно загальну елементарну освіту і знання, які найбільш необхідні у практичному житті.

У Олександрівську в кін. 19 ст. виникло два міських училища. Першим міським змішаним училищем, де навчались хлопці і дівчата, завідував Гавриков. Воно розташовувалося на розі вулиць Олександрівська (сучасна вул. Дзержинського) та Кріпосна (сучасна вул. Грязнова). Учбовий курс складався з таких предметів: закон Божий, читання та письмо, російська мова, церковнослов’янське читання, математика, географія, історія, природознавство, фізика, креслення та малювання, спів та гімнастика. З 1912 усі міські училища Росії реорганізовані у вищі початкові училища.

Будинок побудовано в цегляному стилі, фасад розташовано у бік вул. Дзержинського.

Будівля двоповерхова, прямокутна в плані, розташована з невеликим відступом від червоній лінії забудови. Візуально будівля відрізняється чіткістю та правильністю симетричних форм, досягнутих поділом будівлі на чотири групи віконних отворів по чотири вікна, розділених між собою пілястрами.

Симетрія будівлі за горизонтальною віссю досягнута виконанням цегляного міжповерхового профільного поясу. Фасад будинку має протяжність у шістнадцять вікон. Вікна другого поверху є продовженням логічної лінії першого поверху. Сандрики та підвіконні полички яскраво виражені, що створює додатковий візуальний ефект пишності будівлі. Крім того пишність будівлі досягається чергуванням вікон з пілястрами, які створюють ефект підтримки даху. Планування внутрішніх приміщень коридорне. Дах будівлі двосхилий, вкритий шифером.

Сьогодні у приміщенні колишнього Першого міського училища розташована загальноосвітня школа I – III ступеня № 3.

[Бондарчук О.А. Розвиток освіти в Запорізькому краї ( кінець 18-19 ст. ) // Наукові праці історичного факультету ЗНУ. – Запоріжжя, 2010. – Вип. ХХУШ. – С. 39-41 ; Злобина Л.Г., Малаховская Н.В. Развитие образования в г. Александровске // Наукові праці історичного факультету. – Дніпропетровськ, 1997. – Вип. 2. – С. 79-85; Державний архів Запорізької області – Ф. 24, оп. 1, спр. 170.]

Більше фотографій: