Будинок з історією (№ 67)

Тамара Шевченко

Фото з липня 2015 р. з панорам Google

Будинок 1958, в якому мешкав Магар В. Г., (іст.). Вул. Дзержинського, 67. На червоній лінії забудови вулиці.

Збудований у 1958. Чотириповерховий, цегляний, дах двосхилий.

1958 – 1965 в будинку проживав Магар Володимир Герасимович (5.07.1900 – 11.08.1965), видатний український актор і режисер, народний артист УРСР (з 1937) та СРСР (з 1960). Народився в с. Кальниболота (тепер Новоархангельський район Кіровоградської області). Підлітком подався до батька в Одесу, в пошуках заробітку. З 1917 – у складі червоногвардійського та партизанського загонів, а в 1919 – на дійсній військовій службі на міноносці «Орфей».

В 1923, демобілізувавшись, В. Магар повернувся в рідне село, де очолив волосну комсомольську організацію і створив самодіяльний драматичний гурток. На базі цього гуртка згодом утворився Першотравневий пересувний робітничо-селянський театр, яким керував В. Магар. У 1933 він закінчив Київський музично-драматичний інститут ім. М. Лисенка. Працював художнім керівником пересувного театру профспілок. У 1937 очолив український музично-драматичний театр ім. М. Щорса в м. Житомирі, трупа якого у 1944 прибула з евакуації до м. Запоріжжя. 1944 – 1965 В. Магар був головним режисером театру. Здійснив постанови за п’єсами М. Кропивницького, І. Карпенка-Карого, М. Старицького та радянських драматургів. За 40 років акторської діяльності зіграв понад 250 ролей. Помер 11.08.1965. Похований на Південному цвинтарі. У 2004 ім’я В. Магара присвоєно Запорізькому академічному українському музичнодраматичному театру.

[Митці України. Енциклопедичний довідник. – К., 1992. – С. 380.]