Управління СБУ (№ 62/33)

Наталія Сабатюк, Алла Чемерис

Будівля управління СБУ, 1950-і рр. (архіт.). Вул. Дзержинського, 62/33. На розі вулиць Дзержинського та Червоногвардійської.

Чотириповерховий, складної у плані форми. Пластика фасадів відповідає радянській класиці. Композиція головного фасаду центрально-осьова. Головна вісь являє собою зрізану наріжну частину, виконану у вигляді ризаліту з потужним аттиком на рівні даху. В цій частині організований головний вхід.

Площина стін першого поверху крупно рустована. Вікна на перших трьох поверхах прямокутні, на останньому – циркульні. В декорі вікон мають місце підвіконні полички, трикутні сандрики. Простінки в ризаліті заповнені напівколонами. Увінчує будівлю потужний карниз.

[Историко-архитектурный опорный план г. Запорожья. Материалы поквартальной инвентаризации. Карточки технического состояния. – К., 1991. – Т. 2, кн. 1. – С. 72.]