Металургів просп.

Світлана Морозова

Металургів проспект (архіт., іст., містобуд.).

Розташований у північно-східній частині міста, з’єднує Заводський і Ленінський райони. Починається від Північного шосе, перетинає проспект Леніна і закінчується садовими ділянками по вул. С. Тюленіна. Довжина – 1750 м, ширина – 60 м.

Закладка та забудова проспекту почалась у 1929. Тоді він отримав свою першу назву – алея Ентузіастів. За планом починалась від промзони та мала виходити до Дніпра широким бульваром. І тільки в останній момент лінія високовольтних передач змінила траєкторію алеї. До війни – це головна вулиця Соцміста – тут проводились всі офіційні демонстрації і свята. З жовтня 1932 по вулиці на заводи пішли автобуси: 2 маршрути – до головної контори «Запоріжсталі» і до шамотного заводу, а з березня 1935 вулиця була заасфальтована і електрифікована. В грудні 1949 рішенням міськвиконкому алею Ентузіастів було перейменовано на проспект Сталіна. Його озеленили. Тут було висаджено хвойні дерева, акації, бузок і 550 кущів троянд. По проспекту пішов перший тролейбус. Своє теперішнє ім’я проспект Металургів одержав 14.11.1961.

Характерна забудова періоду формування вулиці зберегла 13 об’єктів, які представляють історико-архітектурну цінність.

Серед них виділяються амбулаторне містечко, житловий будинок з баштою, житловий будинок, облицьований туфом (№ 9/12). Більш рання забудова (кін. 1920 – сер. 30-х р. р.), виконана у конструктивістському стилі, пізніша (кін. 1930-х – 40-і р. р.) – у конструктивістському з використанням класичних архітектурних форм.

Будинки були частково перебудовані в зв’язку з відновленням їх у повоєнні роки.

[Беляева Л. Проспект Металлургов – вчера, сегодня и завтра // Днепровский металлург. – 2001. – 26 октября; Беляева Л. Главная транспортная артерия//Днепровский металлург. – 2002. – 18 января; Иванова А.Д. Планировка и застройка жилых районов. – К., 1953. – С. 6 – 7.]