Пам’ятник Кірову С.М.

Ольга Борисенко

Пам’ятник Кірову С.М., 1956 (мист.). Просп. Металургів, на майдані перед Палацом культури Дніпровського алюмінієвого заводу.

Споруджений за проектом І. Кавалерідзе.

Бронзова статуя Сергія Мироновича Кірова (1886-1934), політичного і державного діяча радянської держави. С. Кіров зображений в момент виступу – стрімкий рух фігури, виразний жест руки. В пластиці портрету велика увага приділена передачі вольового, повного оптимізму характеру Кірова.

Невисокий складно-профільний цоколь із рожевого граніту вдало співвіднесений з масою та пропорціями скульптури, пластичне рішення якої розраховано на сприйняття з близької відстані. Загальна висота пам’ятника 6,8 м.

[Борисенко О.Є. Пам’ятники С.М. Кірову в Запоріжжі // Запорізька Січ. – 2003. – 19 квітня.]