Братська могила (1920 р.)

Клара Карафін

Братська могила працівників агітпотягу політсекції Олександрівського району, 1920 (іст.). Вул. Передатна. На території Передатного кар’єру поховано працівників агітпотягу політсекції Олександрівського району, які загинули 23.12.1920 в Олександрівську.

При передачі з однієї станції на другу потяг був спрямований на висаджений у повітря міст, упав під укіс з 20-метрової висоти, загорівся. Під час катастрофи загинуло 29 чоловік, а 38 отримали поранення.

1.01.1921 останки 6 загиблих (решта згоріли) поховано в братській могилі. В 1930 встановлено гранітний обеліск, на гранях якого викарбовано прізвища загиблих та тексти посвяти.

[ЦДІАУ – Ф. 2, оп. 1, спр. 500. – Арк. 59.]