Святого Миколая вул.

Раїса Бондаренко

Артема вул. Кін. 19 ст. (архіт., містобуд.).

Розташована між майданом Волі та Транспортною площею, починається від просп. Леніна, на місці його повороту на з’єднанні з вул. Кірова.

Головне її спрямування – вздовж течії Дніпра і відповідає лінійному принципу містобудування. Первісна назва – Миколаївська (на цій вулиці була розташована церква Св. Миколая, зруйнована у 1930-х). У 1922 постановою міськради 29 вулиць міста було перейменовано, і вона отримала назву вул. Артема. Пов’язана вона з ім’ям Артема (Сергеєва), котрий перебував у місті на поч. 20 ст. і проводив революційну роботу в одному з марксистських гуртків. Безпосередньо на цій вулиці відсутні пам’ятки історії цього періоду, але зберігся вигляд вулиці старого Олександрівська.

Характерний колорит вулиці надають житлові будинки, розташовані на протязі всієї вулиці. У вигляді одноповерхових будинків середини і головним чином кін. 19 ст. проступають риси архітектури класицизму, збудовані в т. зв. характерному для міста «цегляному стилі» – білі площини стін, строгого малюнку віконні наличники, іноді рустовані пілястри. Карнизи з сухариками, валиками, фільонками. В числі об’єктів, які заслуговують на увагу і розташовані на цій вулиці, є три зразки стиля модерн (колишня лікарня Г. Бера – тепер пологовий будинок № 1; особняк Бетхера, прибутковий будинок Тівоніуса). На більшій частині вулиці старі будинки замінені забудовою 1950 – 1960-х років.

[Державний архів Запорізької області – Ф. 24, оп. 1, спр. 778. – Арк. 4; Киценко М.П. Місто трудової слави // Український Історичний Журнал. – 1970. – № 10. – С. 117-121.]

Більше фотографій: