Міська садиба (№ 31 – 31/14)

Наталія Сабатюк, АллаЧеремис

Житловий будинок, вул. Артема, 31. Фото 2014

Міська садиба, 1890 (архіт.). Вул. Артема, 31 – 31/14. Складається з двох житлових будинків, з’єднаних з аркою-виїздом.

1) Житловий будинок, вул. Артема, 31. На червоній лінії забудови вулиці.

Одноповерховий, цегляний, прямокутний у плані, дах чотирисхилий під шифером. Збудовано в трансформованих класичних формах. Композиція вуличного фасаду – асиметрична. Вхід у будинок організований з вулиці, з правого боку фасад обрамлений фільончастими пілястрами. На вуличний фасад виходить шість віконних прорізів, два центральних виділені слабко виступаючим 54 ризалітом, який фланкований аналогічними пілястрами. Центральні два вікна циркульні, інші – прямокутні, обрамлені наличниками простого профілю. Площина стіни розрізана смугами. Надвіконна площина розшита на фільонки. Фасад увінчаний невеликим карнизом.

2) Житловий будинок кін. 19 ст. Вул. Артема, 31/14. На червоній лінії забудови вулиці.

Одноповерховий, прямокутний у плані, цегляний. Дах чотирисхилий під шифером. Збудовано у трансформованих класичних формах. Композиція головного фасаду – симетрично-осьова. Будинок має два входи, які акцентують бокові вісі. Дверні прорізи обрамлені рустованими пілястрами, аналогічні пілястри фланкують фасад. Вікна обрамлені наличниками простого профілю та увінчані прямокутними сандриками. Підвіконний простір декорований фільонками.

3) Арка – виїзд, кін. 19 ст. Два житлові будинки фасадами з’єднані між собою цегляною циркульною аркою, яку увінчує невеличкий фронтон.

[Историко-архитектурный опорный план г. Запорожья. Материалы поквартальной инвентаризации. Карточки технического состояния. – К., 1991. – Т. 2, кн. 3. – С. 67-70.]

Більше фотографій: