Поштова вул.

Раїса Бондаренко

Горького вулиця, 19 – 20 ст. (архіт., іст., містобуд.). У старій частині міста, паралельно центральній вулиці міста – просп. Леніна, з’єднує пл. Пушкіна, майдан Волі і Транспортну пл., зливається поблизу останньої з вул. Артема.

Колишня назва – Катеринославська (з 1922 – Т. Міхеловича, з 1928 – М. Горького). Відбиває належність міста Олександрівська до Катеринославської губернії. Напрямок вулиці співпадає з напрямком Великого трактового шляху в місто Новомосковськ. Маючи важливий напрямок, вона поєднувала функції житлової та магістральної вулиці, по якій тепер розташована лінія громадського транспорту (трамвая).

Характерна забудова періоду формування вулиці зберегла 18 об’єктів, які представляють історико-архітектурну цінність.

Найбільш визначні серед них – будинок купця Захар’їна П.Л. (№ 18), міська садиба Хазана Р. А. (№ 38), Народний будинок (№ 71).

На порівняно короткому відрізку (12 номерів) зосереджено різностильові, різночасові будинки, що визначають характер вулиці як пам’ятки містобудування.

[Вулиці Запоріжжя – дзеркало історії. Довідник. – Запоріжжя: Дике Поле, 2008. – С. 60-61; Карагодин А.И. История Запорожского края (1770-1917). – Запорожье, 1998. – С. 12-45; Пуха И. У карты старого Александровска. – Суббота. – 1998. – 19 ноября.]

2 сесія міської ради 19.02.2016: Рішення міської ради «Про перейменування вулиці Горького в місті Запоріжжі на вулицю Поштову»

Більше фотографій: