Прибутковий будинок Шенделя Ф. А. (№ 25)

Олена Кузьменко

Прибутковий будинок Шенделя Ф. А., 1911 – 1912 (архіт.). Вул. Горького, 25. На червоній лінії забудови вул. Горького.

Двоповерховий. Належав пруському підданому Ф. А. Шенделю. Розташований на місці згорілого двоповерхового житлового будинку, побудованого в 1888, новий будинок у стилі модерн з елементами ретроспективізму був побудований у 1912 для розміщення невеликих магазинів на першому поверсі та готелю на другому. Готель отримав назву «Росія». Прямокутний у плані будинок зведено з червоної керамічної цегли (пізніше побілений вапном). Для кін. 19 – поч. 20 ст. характерне використання металевих конструкцій у будівництві. Металеві стояки, перемички дозволяли збільшити розміри вікон, розміщувати скляні вітрини, виконувати виносні конструкції. Всі ці досягнення можна побачити в рішенні першого поверху прибуткового будинку Ф. Шенделя.

Композиція головного фасаду, який виходить на вул. Горького, центрально-осьова. Первісно на центральній вісі розташовувався парадний вхід у будинок. По обидва боки від входу розміщувалися магазини. Архітектурне рішення першого поверху представляло собою ритм цегляних пілонів і вітрин магазинів. Двері були дерев’яними, фільончастими зі склом.

Перемички над вітринами і стійки-імпости для дверей виконані з металевого профілю на клепкових з’єднаннях. Другий поверх, відокремлений від першого широким горизонтальним пояском, призначався для розміщення реклами магазинів. Над парадним входом на рівні другого поверху був обладнаний великий виносний балкон – тераса на витончених чавунних стовпах. Балкон одночасно слугував навісом над входом і був особливо зручним для постояльців у непогожі дні. Балкон мав красиве коване металеве огородження та легку ажурну конструкцію. Балкон не зберігся.

Архітектура другого поверху відрізнялась урочистістю і монументальністю, представленими рівномірним ритмом високих прямокутних вікон, прикрашених вузьким профільним наличником, який переходить у широкий плаский сандрик з невеликими плечиками і крупним замковим каменем у центрі. Між вікнами – лопатки з простою квадратною фільонкою в верхній частині та широким горизонтальним поясом на рівні середини вікна. Кожна пара вікон створює додатковий ритм. На рівні підвіконної частини простінки прикрашають вертикальні прорізи.

По середині простінка проходить горизонтальний пояс, аналогічний поясу на лопатках. На рівні поясу кріпляться масивні бетонні модульйони, які зорово підтримують ступінчасті кронштейни.

Вище карниза раніше були встановлені цегляні стовпчики з округлим верхом. До стовпчиків кріпилася ажурна кована металева решітка для огородження даху. В центрі металевої решітки були встановлені витонченої форми невеликі цегляні тумби із скульптурними декоративними формами. Особливу парадність будівлі надавав складної форми аттик, який підкреслював його центральну вісь. В центрі аттика у прямокутний фільонці розміщувався напис «Отель Россія».

По краях аттика знаходилися тумби із цегляної кладки із встановленими на них декоративними вазами. Увінчував аттик розкріпований фронтон зі шпилем у центрі.

Перший поверх здавався в оренду під магазини. Більша частина елементів фасаду не збереглася до наших днів. Будинок знаходиться в незадовільному стані. При черговому ремонті даху – заміні металевих листів на шифер – будівельники збили всі декоративні елементи, які знаходилися вище карнизів. Втрачена більша частина модульйонів. Входи з вулиці закладені цеглою. Закладені цеглою вітрини.

Збереглися в оригінальному виконанні двоє дерев’яних дверей, які нагадують про високу майстерність їх виконання. З 1922 у будинку колишнього готелю «Росія» розміщувався «Усельбудинок».

Тепер будинок належить виробничоторговому підприємству «Селена».

[Державний архів Запорізької області – Ф. 24, оп. 1, спр. 42. – Арк. 19; Ф.Р 768, оп. 1, спр. 6. – Арк. 13.]

Більше фотографій: