Будинок з історією (№ 32а)

Лариса Малихіна

Фото з липня 2015 р. з панорам Google

Будинок, в якому проживали Морозова А. І. і Трощановський А.Ф., 1957 р. (іст.). Вул. Горького, 32-а. На червоній лінії забудови вулиці.

Чотириповерховий з білої силікатної цегли, з напівпідвальним приміщенням.

З 1957 по 1984 у будинку проживала Морозова Анастасія Іванівна (29.12.1906/11.01.1907 – 9.02.1984) – актриса, заслужена артистка України (1943), народна артистка УРСР (1954). Народилася в селищі Суліна (тепер м. Красний Сулін Ростовської області). Навчалася в Державному інституті театрального мистецтва ім. А. В. Луначарського в Москві. Працювала в театрах Донбасу, Вінниці, з 1936 – в м. Житомирі в музичнодраматичному театрі ім. Щорса (з 1944 – в м. Запоріжжі).

Серед ролей, які зіграла Морозова, – Анна («Украдене щастя» І. Франка), Маруся («Маруся Богуславка» Старицького), Васса («Васса Желєзнова» М. Горького), Лауренсія («Овеча криниця» Лопе де Вега).

Померла 9 лютого 1984. Похована на Південному цвинтарі.

З 1957 по 1986 в будинку проживав Трощановський Аркадій Федорович (21.01.1914 – 10.05.1986) – актор, режисер, народний артист УРСР (1973).

Народився в с. Семенівці (тепер Сумська обл.). У 1934 закінчив театральну студію при Державному українському театрі РРФСР у Москві. З 1942 – 1977 працював в українському музично-драматичному театрі ім. М. Щорса (з 1944 – у Запоріжжі). Серед створених ролей: Лукаш («Лісова пісня» Лесі Українки), Хлестаков («Ревізор» М. Гоголя), Зелків «Хто сміється останнім» Крапиви). Підготував вистави: «Наталка Полтавка» І. Котляревського (грав роль Петра), «Лимерівна» Панаса Мирного та ін. Знявся у фільмах «Родина Коцюбинських» (1970, В. І. Ленін), «Дума про Ковпака» (1973) на Київській кіностудії ім. О. Довженка. Помер 10 травня 1986, похований на Південному кладовищі.

1997 на будинку встановлено меморіальні дошки із рожевого граніту з бронзовим барельєфним зображенням портретів акторів. Автор – ск. О. Башкатов.

[Митці України. Енциклопедичний довідник. – К., 1992. – С. 410, 587.]