Громадська споруда (№ 4а)

Анатолій Казабаш

Громадська споруда, поч. 20 ст. (архіт). Вул. Горького, 4-а. Споруда збудована на вулиці, що носила назву Катеринославська, і розпочиналася біля Тюремної пл., де знаходилася в’язниця.

Будинок побудовано в цегляном у стилі, характерн ому загальнор осійськом у стилю кін. 19 – поч. 20 ст. Будівля одноповерхова, прямокутна в плані, дах будівлі двосхилий, вкритий шифером. Фасадна частина виходить на вул. Горького, будинок розташовано на червоній лінії забудови.

Вікна житлових приміщень виконані в прямокутній формі. Підвіконні полички та сандрики слабо виділені. Віконна лінія складається з семи вікон, три вікна виділені з єдиної лінії трикутним аттиком, що наближає архітектурний стиль будівлі до модерну. Цоколь будівлі високий. Планування коридорне. Додаткова симетрія будинку надається ризалітом, розташованим за центральною віссю.

Зараз у цьому приміщенні розташовується обласна організація Товариства Червоного Хреста.

[Стойчев В. Тюремная площадь Александровска [Тюремный замок в Александровске: история, план Тюремной площади]. – Запорізька Січ. – 2008. – 8 квітня ( № 68 ). – С.4 ; Вулиці Запоріжжя – дзеркало історії. Довідник. – Запоріжжя, 2008. – С. 60-61.]

Більше фотографій: