Парафіяльне училище (№ 21)

Світлана Морозова

Парафіяльне училище № 2, 1905 (архіт., іст.). Вул. Героїв Сталінграда, 21.

Збудоване за типовим проектом. Одноповерхове, цегляне, дах двосхилий під шифером. Вікна прямокутні, видовженої форми, прикрашені сандриками. Має два входи, центральний – з боку вулиці. Внутрішнє планування коридорне.

Тут, на валах колишньої Олександрівської фортеці було відкрито один із перших міських учбових закладів – трикласне чоловіче парафіяльне училище № 2. В 1905-1906 учбовому році тут навчалося 190 хлопчиків і викладало 4 педагоги. Серед перших учнів – Тумаринко Іван Ілліч, який у 1920-ті рр. повернувся до школи вчителем математики, а у 1925 став завідуючим училищем.

У 1914 до училища було прийнято 32 дівчинки, і воно стало училищем змішаного типу на Слобідці. З 1920 училище перетворене на семирічну трудову школу, яка до 1925 носила ім’я М. Горького. Навчання велося російською мовою, а з 1926 – українською, і школа стала носити ім’я Лесі Українки. В 1930-ті рр. 2-а та 3-я школи декілька раз об’єднувалися в навчальний комбінат.

В період німецької окупації (1941-1943) школа працювала в звичайному режимі. Викладачі та учні школи були членами підпільних організацій міста: Г. Коломоєць, П. Нестерова («Ревком»), М. Борокович (ім. Гончара), В. Півнєв («Юні чапаєвці»).

У 1944 школа отримала статус середньої жіночої, а з 1955 в ній разом з дівчатками навчалися й хлопчики. У 1963 школа реорганізована у восьмирічну.

У 1979 – в Міжнародний рік дитини учні школи отримали у подарунок нову будівлю, а школа отримала статус середньої. У 1992 СШ № 2 реорганізована в гімназію з офіційною назвою «Освітній комплекс-гімназія № 2 ім. Лесі Українки І-ІІІ ступеня».

Нині будівля колишньої школи «на валах» використовується як крамниця.

[Державний архів Запорізької області – Ф. П – 102, оп. 1, спр. 1087. – Арк. 5; спр. 75. – Арк. 1,4; спр. 69. – Арк. 9; Народна війна 1941-1944. Антифашистський рух опору на території Запорізької області. Збірник документів і матеріалів. – Запоріжжя, 2005. – С. 74-76; Пуха І. Розвиток народної освіти в Запорізькій області за роки радянської влади // Наукові записки Запорізького педагогічного інституту. – Запоріжжя, 1957. – Т. V. – С. 280; Пуха І. З історії освіти в м. Олександрівську // Наукові записки Запорізького педагогічного інституту. – Запоріжжя, 1957. – Т. IV. – С. 65-83.]