Портрет Б.Хмельницького

Портрет невідомого автора придбаний у Москві в інженера О.Казанлі і мав цікаву історію. Як родинна реліквія він зберігався в далеких родичів гетьмана – сестер Ганни і Віри Крейтор, які до 1914 року мешкали в Суботові, а від’їжджаючи, залишили портрет матері інженера Ганні Казанлі.

Робота була дуже пошкоджена розривами, забруднена, лляне полотно зовсім зотліло. Спеціалісти Державної науково-дослідної реставраційної майстерні Міністерства культури УРСР провели термінову реставрацію. Протягом року вони відроджували пошкоджену пам’ятку: роздублювалн полотно, виконали профілактичне заклеювання, розчищення, закріплення живописном шару й грунту, укладення крокелю. Ретельно розчистивши поверхневе забруднення, живописний шар заґрунтували, у втрачених місцях покрили даммар ним лаком. Вдала реставрація повернула твір до життя.

На думку фахівців, це робота другої половини XVIII століття. Унікальний експонат ще потребує глибокого дослідження. Зберігається у фондах Державного історико-культурного заповідника на о.Хортиці.

Джерело: Пам’ятки України, 1991 р., № 5.