2009 р. Запорізька січ на мілині

Олена Геращенко, Артем Деженков

Дата: 13.07.2009

Запорізька січ на мілині. Недобудованому козацькому містечкові – прототипові давньої Запорізької січі на острові Хортиця потрібні гроші. Навзамін керівництво заповіднику обіцяє розкрити козацькі таємниці. За термінами будівництва невеличка дерев’яна козацька фортеця – Запорізька січ – на рік перевершила свого гігантського сусіда – бетонного велетня Дніпрогеса, якого за тридцятих років минулого сторіччя збудували за п’ятирічку. Та наглядач історико-культурного комплексу, козак з діда-прадіда Олександр Тараненко, певен: січ хоч і недобудована вже прихистила козацтво.

Олександр Тараненко, доглядальник комплексу «Запорізька січ»: Привиди єсть, коли тут знімався фільм Тарас Бульба, то я сфотографував. На фотографії привиди. Привид козака. Такий небритий – дуже суворе обличчя. Привід козацтва.

На противагу давній козацькій січі, що зазвичай простягалася на десятки гектарів, хортицька копія втулилася у два з половиною. Узагальнююча копія Кам’янської, Чортомлицької та решти січей – містить дерев’яні курені із традиційними низькими одвірками, аби тепло не виходило, різьблені спочивальні кошового отамана, та тридцятиметрову церкву – точний зразок козацького храму на Сумщині.

Микола Левченко, завідувач історико-культурного комплексу «Запорізька січ»: Оце ж бачите, солом’яна хата покрита очеретом, так от. Туристи хочуть пересвідчитися – дійсно це очерет чи синтетичний матеріал. Біда. Для нас треба, щоби курінь не протікав, а вони всі смикають. Скільки у нас… за півроку 80 тисяч відвідувачів пройшло, уявіть, якщо по солом’янці витягнуть!

Поки туристи не повитягували всю солому зі стріх недобудованої січі, керівництво заповідника шукає гроші, аби нарешті завершити довгобуд. Ціна завершення 11 мільйонів гривень. Збирати їх вирішили з миру по нитці – звернулися по допомогу до всього українства.

Максим Остапенко, директор заповідника “Хортиця”: Ми долучили усю громаду України завдяки СМС- голосуванню. За номером 1090 можна СМС-кою відправити 10 гривень на добудову «Запорізької січі».

Поки відгукнулося 3 тисячі люду. Меценати додали 250 тисяч на будматеріали. Утім цього замало.

Олександр Тараненко, доглядальник комплексу “Запорізька січ”: Мені навіть дочка із Санкт-Петербургу дзвонить й каже: папа, подивись художній фільм «Тарас Бульба». Піну он на церкві видно. А я: та це ж недоробка, дурний не побаче – умний не скаже.

Входини до нової січі заплановані на Покрову. Але тутешні не сподіваються доти закінчити будівництво. І досі просять про допомогу. Хортицька січ, обіцяють, віддячить українцям. Керівництво запевняє: будують не просто музей, а цілий духовно-просвітницький центр. Відкриють січові школи, що навертатимуть до козацької звитяги, працюватиме місто майстрів, у церкві будуть відправи.

Джерело: СТБ