2007 р. Митрополит Тукальський повернувся в Чигирин

Людмила Нікітенко

Дата: 11.09.2007

В славному Чигирині стало на одну визначну пам’ятку більше: тут, під Богдановою горою, навпроти відбудованої цього літа церкви Петра і Павла, у повний зріст постав митрополит Київський Йосиф Нелюбович – Тукальський. Його резиденція чотири століття тому містилася у Чигирині, і за переказами саме в цій церкві митрополита поховали після смерті.

Правда, його останки згодом перепоховали на Полтавщині в Мгарському СпасоПреображенському монастирі. Потім, коли у монастир після завершення Полтавської битви приїздив Петро I, за його наказом труну Тукальського замурували в стіну: за вільнодумство цар ненавидів навіть мертвого митрополита.

Тільки тепер держава змогла увіковічнити православного патріота, який всією душею любив Україну, відстоював її незалежність та ратував за єдину українську православну церкву, через що був у немилості в російських правителів. А поставити пам’ятник стало можливим завдяки реалізації Державної програми «Золота підкова Черкащини». Автором проекту пам’ятника стали черкащани – скульптор Владислав Диміон та архітектор Анатолій Ніколенко.

Джерело: “Україна молода”