Костел на Подхелмі

Костел на Подхелмі

Розмір зображення: 600:450 піксел

Kościółek na Podchełmiu: Zbudowany w roku 1934 przez braci Dziedziaków (ks. Ignacy i ks. Bernardyn). Kościół drewniany kryty blachą, z wieżą w stylu góralskim, otoczony pięknym góralskim płotem, wykładanym gontami, w otoczeniu starych lip – u stóp góry Chełm.

Zbudowano go z pomocą mieszkańców Podchełmia na styku trzech parafii: Grybów, Kąclowa, Ropa. Dwaj bracia kapłani zbudowali go dla swoich starszych rodziców, którzy ze względu na podeszły wiek i dużą odległość od kościoła parafialnego, nie mogli już przychodzić do Grybowa.

W czasie ostatniej wojny Podchełmie było terenem działania partyzantów, nieraz też przychodzili do tego kościółka na Mszę św., dlatego Niemcy nazwali go «Banditen Kirche» – «kościół bandytów». W roku 1984 ustawiono obok tego kościółka piękny pomnik, wzniesiony ku czci pomordowanych w czasie ostatniej wojny mieszkańców ziemi grybowskiej.

Na podwyższeniu znajduje się duży blok granitowy, a na nim krzyż, orzeł zrywający się do lotu i tablica z napisem «Bohaterom Ziemi Grybowskiej 1939-1945, żołnierzom września, pomordowanym w więzieniach, miejscach straceń i obozach, kurierom, partyzantom AK i BCh, żołnierzom Wojska Polskiego, poległym w kraju i na obczyźnie» – Rodacy.

W kościółku, zaś na ścianie, znajduje się drewniana tablica z napisem:

«Ks. dr Ignacy Dziedziak – 1904-1968. Prałat domowy, profesor Seminarium Duchownego, oficjał Sądu Diecezjalnego w Tarnowie. Fundator i budowniczy tego kościoła. Ofiarny duszpasterz Podchełmia. Wielki Polak. Duchowy opiekun partyzantów AK – w 600-lecie Jasnej Góry – wdzięczny lud Ziemi Grybowskiej».