Костел св.Петра і Павла на Подяворжі

Загальний вигляд з позиції С2 Джерело: .

Kościółek na Podjaworzu: Kościółek drewniany, z niewielką wieżyczką na dachu i dużą wieżą na przodzie – kryty blachą, wybudowany w roku 1945, a wykończony w roku 1965. Katarzyna i Piotr Gurbowie, mieszkający na Podjaworzu, ofiarowali w roku 1940 – 8 morgów ziemi i trochę lasu parafii Grybów z tym zastrzeżeniem, że na granicy trzech parafii: Grybów, Ptaszkowa, Kąclowa zostanie wybudowany niewielki kościółek, w którym będzie odprawiana Msza św. w każdą niedzielę i każde święta.

Patronami tego kościółka zostali św. Piotr i św. Paweł (odpust 29 czerwca). Już w czasie wojny w uroczystość św. Piotra i Pawła budowano każdego roku na tym placu kościelnym tymczasowy ołtarz i odprawiano Mszę św.

Kościółek na Podwajorzu został zaprojektowany przez inżyniera Zdzisława Mączeńskiego, prof. Politechniki Warszawskiej. Tuż po ostatniej wojnie wykonano fundamenty pod ten kościółek i postawiono, na nich przerobiony nieco, drewniany barak, przywieziony z Pustkowa koło Dębicy. Dorobiono do niego beczkowe sklepienie i pokryto go blachą. Na dachu umieszczono małą wieżyczkę. W roku 1965 dobudowano prezbiterium, dwie zakrystie, przedsionek i drewnianą wieżę wysoką na 17 metrów.

Główny ołtarz w tym kościółku pochodzi z dawnego kościoła parafialnego w Grybowie (przedstawia św. Piotra Apostoła). Ołtarze boczne typowo ludowe zostały zaprojektowane przez inżyniera Witolda Popławskiego z Krakowa i wykonane w roku 1986. W tym też roku ogrodzono plac kościelny ładnym drewnianym płotem i nakryto go gontami. Wokół posadzono modrzewie i świerki.