2009 р. На порозі тисячолітнього ювілею Софія Київська стоїть перед загрозою руйнації

Дата: 13.03.2009

Київському храму Софії, Премудрості Божої, 2011 року виповниться тисячу років. Науковці з’ясували це зовсім недавно, знайшовши на одній із фресок собору графіті (продряпаний напис), яке допомогло встановити точні дати побудови святині. На сьогодні стан святині залишає бажати кращого: тріщини, в які можна просунути долоню утворилися у стінах колишньої монастирської бурси. Численні тріщини – на висоту стін – помережили весь мур довкола храму.

Але найгірша ситуація з дзвіницею – вона може впасти в будь-який момент, бо до її фундаментів підходять підземні води. Упродовж останніх років вода піднялася на 1 м 35 см. Якщо вона просочиться ще на півтора метра, ґрунт під дзвіницею замокне, просяде, і 76-метрова вежа зруйнується.

Катастрофічну небезпеку, як повідомляє видання «ГлавРед», спричинила зухвала забудова охоронних земель навколо Софії. На відстані 10-15 метрів від пам’ятки світового значення усупереч міжнародному та українському законодавству новітні зодчі звели багатоповерхові «апартаменти для еліти», а професор архітектури, екс-головний архітектор столиці Сергій Бабушкін запланував навіть облаштувати впритул до святині фітнес-центр з басейном на 200 кубічних метрів.

Окрім того, нещодавно архітектурна контора під керівництвом Сергія Бабушкіна запроектувала чергове десятиповерхове «клубне житло на 200 преміум-квартир». Житло планують збудувати через дорогу від собору, на місці історичного двоповерхового будинку, який незабаром можуть знести. Таке будівництво, як стверджують фахівці, пришвидшить руйнівні процеси та безповоротно спотворить древній архітектурний ансамбль.

«І тому тисячолітній ювілей найдавнішого храму Східної Європи може бути сумним та невеселим, сповненим страхів за те, чи довго святиня, яка вистояла навали, грабунки та запустіння, протримається в нинішній облозі хамства та невігластва», – йдеться у матеріалі «ГлавРеду».

Як РІСУ інформувала, перед загрозою руйнування опинилася і Андріївська церква Києва. Унікальна споруда може зруйнуватися через нестійкий стан пагорба, на якому вона стоїть. Розколюється будівля церкви: у півтораметрових стінах з’явилися наскрізні тріщини в 3-4 см завширшки. Фахівці пояснюють, що до певної міри ці тріщини спровоковані тим, що в нижній частині пагорба, на вулиці Боричів Тік, ведеться будівництво, яке може спровокувати обвалення пагорба.

За словами мистецтвознавця, автора книги «Андріївська церква» Михайла Дегтярьова, поряд з церквою ведеться надбудова будинку на вулиці Десятинній.

«Стало відомо, що будинок буде вищий від церкви, а внизу за ним каскадом побудують ще щось масивне. Звісно, що насильницьке вторгнення в структуру схилу і збільшення навантаження на нього не може не позначитися на його міцності і стійкості. Загрозу для пам’ятки становлять також плани побудови культурного центру «Музей художника Івана Марчука», з дорогою до нього у середній частині пагорба – під церквою. Машини, під’їжджаючи до будинку, будуть трясти і без того «тендітний» пагорб. Це не можна робити категорично», – наголошує дослідник.

Він також звернув увагу на ще один аспект проблеми: «Андріївська церква прикрашає панораму Києва з боку Дніпра. Вона стоїть відособлено на пагорбі, масив зелені внизу є для неї розкішним п’єдесталом. Якщо поряд із храмом зробити надбудову на старих житлових чи звести нові масивні будинки, або підвищеної поверховості, то вона може втратити свою домінуючу роль у панорамі. Це буде великою втратою для Києва».

Джерело: РІСУ