2009 р. У Києві продовжують демонтувати радянські пам’ятники

Дата: 09.04.2009

У столиці продовжують позбуватися радянського минулого. Чергова партія монументів часів СРСР стоїть у черзі на знесення. За словами начальник Головного управління охорони культурної спадщини Руслана Кухаренка, з державного реєстру пам’ятників уже викреслені пам’ятники Крупскої, Чубаря, Петровського, Дзержинського, Калініна, пам’ятник чекістам і Мануїльскому, які тепер можна зносити.

Як пише “Сегодня”, у такий спосіб виконується указ президента Віктора Ющенко про демонтаж пам’ятників людям, пов’язаних з організацією репресій і Голодомору. На місці демонтованих пам’ятників будуть нові, але які саме, вирішить спеціальна комісія. Щоправда, поки що списку нових пам’ятників у міста немає.

Що ж стосується тих, які підлягають зносові, то їх вибрали на методичній раді Інституту історії НАНУ і великої цінності вони не мають. За словами історика Михайла Кальницького, виняток становлять пам’ятники Леніну і Щорсу, якими займалися відомі скульптори.

Варто відзначити, що саме улюбленому пам’ятникові Черновецкого – Леніну на Бессарабській площі – демонтаж не загрожує. “Ленін – це робота знаменитих архітекторів і скульпторів, Меркурова, Власова і Єлізарова, тому об’єкт знаходиться під охороною держави”, – сказав Кухаренко.

Як відомо, демонтаж пам’ятників радянського періоду розпочався у 2008 році. Тоді демонтували Косіора на вул. Артема і ще кілька маловідомих Леніних. Цього року роботу обіцяють закінчити.

Джерело: “Українська правда – Київ”