2009 р. Кияни протестують проти будівництва на “Театральній”

Дата: 07.04.2009

У вівторок, 7 квітня, жителі прилеглих до станції метро “Театральна” будинків, артисти, архітектори, студенти за підтримки народних депутатів України, депутатів Київради, громадських організацій і політичних сил збираються відновити пікетування незаконного і небезпечного будівництва за адресою вул. Б. Хмельницького, 7/20 (з боку вул. Пушкінської).

Як повідомляють активісти ініціативи “Збережи старий Київ”, пікетувальники вимагатимуть припинення незаконного будівництва, відновлення благоустрою на перехресті вул. Б. Хмельницького і вул. Пушкінської, терміново демонтувати будівельний кран і повернути міській громаді Театральний сквер.

Активісти також звернулися до начальника Шевченківського РУ ГУ МВС України у місті Києві з проханням в рамках його компетенції надати охорону цьому об’єктові, щоб унеможливити це будівництво. Вони також просять киян взяти участь і висловити свою громадську позицію щодо незаконного будівництва і відкритого ігнорування прав громади столиці.

Нагадаємо, згадане будівництво було відновлене у грудні минулого року. У 2007 році “Київметрополітен” визнав забудову поблизу станції метро “Театральна” небезпечною для “підземки”. Услід за цим Київрада скасувала попереднє рішення про землевідведення.

Але забудовник з цим не погодився і оскаржив його у суді. Його рішення на користь будівництва і відновлення робіт на Пушкінській змусило жителів апелювати до міського голови. У липні 2006 року представники Блоку Леоніда Черновецького провели пікет на знак протесту проти цього будівництва.

Жителі прилеглих до будівництва будинків розцінюють ситуацію як таку, що може призвести до техногенної катастрофи в центрі столиці і вимагають від Київради повернути земельну ділянку до комунальної власності і відновити Театральний сквер.

Як повідомлялося, народний депутат Володимир Стретович, посилаючись на результати перевірки, яку провів Київметробуд, заявляв, що станція метро Театральна може впасти через незаконне будівництво торгово-офісного центру на Богдана Хмельницького, 7.

Комісія встановила, що котлован під фундамент будівлі виритий так, що в разі сильних опадів станцію може затопити. А у випадку невеликого зсуву купол станції взагалі може впасти. У такому випадку удар припаде на касовий зал і початок ескалаторної стрічки. Із моменту початку будівництва у жителів прилеглих будинків уже почали тріскати стіни в квартирах.

Джерело: “Газета.ua”